Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Britský premiér Cameron predvolaný pred vyšetrovaciu komisiu

David Cameron
David Cameron

LONDÝN - Britský premiér David Cameron aj jeho predchodcovia Gordon Brown a John Major budú na budúci týždeň vypovedať ako svedkovia pred komisiou, ktorá sa zaoberá etikou britských médií po prepuknutí škandálu okolo odpočúvania telefónov.

Na otázky členov komisie vedenej sudcom Brianom Levesonom bude musieť odpovedať aj súčasný vicepremiér Nick Clegg, minister financií George Osborne a líder labouristov Ed Miliband. Komisia bola zriadená vlani po prepuknutí škandálu s odpočúvaním, keď vyšlo najavo, že reportéri bulvárneho týždenníka News of the World neoprávnene prenikali do mobilných telefónov celebrít, politikov a obetí trestných činov. Noviny boli súčasťou mediálneho magnáta Rupperta Murdocha.

Škandál oslabil aj postavenie konzervatívneho premiéra Camerona, ktorý udržiaval blízke vzťahy s viacerými do nej zapletenými osobnosťami, vrátane bývalej šéfredaktorky News of the World Rebeky Brooksovej a jej manžela. Polícia v súvislosti s odpočúvaním zatkla Cameronovho bývalého mediálneho poradcu Andyho Coulsona a voči ďalším dvom jeho priateľom vzniesla obvinenia. Komisia vypočuje premiéra ako svedka v rámci zhromažďovania dôkazového materiálu na budúci štvrtok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu