Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Cameron: Británia je odhodlaná naďalej brániť Falklandské ostrovy

David Cameron
David Cameron

LONDÝN - Britský premiér David Cameron dnes varoval Argentínu, že Británia je odhodlaná naďalej brániť Falklandské ostrovy. Povedal to v rámci osláv 30. výročia konca vojny o toto juhoamerické súostrovie, ktorého zvrchovanosť je v ostatných mesiacoch horúcou témou v Londýne i Buenos Aires.

Cameron vo svojom prejave pri príležitosti víťazstva Britov vo vojne s Argentínou v roku 1982, obvinil argentínsku vládu z "agresie". Upozornil, že Británia o suverenite Falklandských ostrovov nemieni s Argentínou vyjednávať.

"Môj odkaz argentínskej vláde je takýto: Británia vás nemá záujem napadnúť. To však neznamená, že by ste mali podceniť naše odhodlanie. Vyhrážky rovnako ako pokusy zastrašiť ostrovanov nebudú mať úspech, pretože Británia sa vždy postaví na obranu Falklanďanov," povedal Cameron účastníkom slávnostnej audiencie. Prijal na nej účastníkov vojny o Falklandské ostrovy, v ktorej padlo 255 britských a približne 650 argentínskych vojakov.

Podľa Británie rozhovory o suverenite môžu prebiehať len z vôle samotných obyvateľov ostrovov, ktoré Argentínčania nazývajú Malvíny. Vláda na Falklandských ostrovoch v utorok ohlásila konanie referenda, v ktorom by približne 3000 obyvateľov malo zrejme budúci rok rozhodnúť, či chcú zostať súčasťou samosprávneho britského zámorského územia.

Miestna vláda vyjadrila nádej, že referendum pošle jasný odkaz argentínskej prezidentke Cristine Fernándezovej, že ostrovania chcú ostať britským zámorským územím. Ostrovy ležia v južnom Atlantiku 12.520 kilometrov od Británie a 1830 kilometrov od argentínskeho Buenos Aires. Pod britskou kontrolou sú od roku 1833, okrem 74 dní, keď sa ich v roku 1982 zmocnili argentínske sily.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu