Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Premiér Cameron je pripravený zvážiť referendum o EÚ

David Cameron
David Cameron

LONDÝN - Britský premiér David Cameron je pripravený zvážiť vypísanie referenda o vzťahu svojej krajiny a Európskej únie, avšak až vtedy, keď na to príde správny čas, napísal v dnešnom vydaní novín Sunday Telegraph.

Cameron v článku zdôraznil, že chce, aby si voliči mohli skutočne vybrať. Odmietol však okamžité referendum o zotrvaní alebo vystúpení z EÚ s argumentom, že to nie je v záujme Británie, pričom väčšina ľudí v krajine si takého hlasovanie ani neželá. Podľa premiéra je potrebné zaistiť, aby postavenie Británie vo vyvíjajúcej sa únii malo skutočnú podporu Britov. Pre krajiny mimo eurozóny existuje "priveľa Európy", pokiaľ ide o byrokraciu a legislatívu, ktoré treba obmedziť.

V čase mnohých zmien a ekonomických problémov však nie je správny čas meniť vzťah krajiny s EÚ - naopak, je čas na "taktickú a strategickú trpezlivosť". Cameron vyzdvihol, že Británia ako trhová krajina potrebuje spoločný európsky trh, na ktorý smeruje najväčšia časť britského exportu. Musí tak "ochraňovať jednotný trh a zostať mimo federálnej Európy", dodal. Postoj k EÚ je tiež jedným z predmetov sporov Cameronových konzervatívcov a ich koaličných partnerov, Liberálnych demokratov, ktorí sú jasne proeurópski.

Prieskumy naznačujú, že ak by britskí voliči dostali v súčasnosti možnosť hlasovať, zvolili by si vystúpenie z EÚ. Podľa politickej spravodajkyne BBC Carole Walkerovej Cameron článkom "otvára dvere" možnému referendu. Takmer sto konzervatívcov v parlamente vyzvalo na takéto hlasovanie v budúcom volebnom období a v liste premiéra vyzvali, aby z toho urobil právny záväzok.

Mnohí konzervatívni poslanci sa domnievajú, že Británia by mala opätovne rokovať o podmienkach svojho členstva v EÚ a prevziať späť od Bruselu dôležité právomoci. Podľa ich listu by krajina mala odstúpiť od dohôd o európskom zatykači a ďalších 130 predpisov v oblasti bezpečnosti a boja proti zločinu. Konzervatívci už dlho žiadajú tiež výnimku z európskej smernice o pracovnom čase a ďalších predpisov, ktoré podľa nich poškodzujú konkurencieschopnosť Británie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu