Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Akcia maďarského Jobbiku znepokojila organizáciu zahraničných Slovákov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Svetové združenie Slovákov v zahraničí (SZSZ) prijalo s veľkým znepokojením správu o prelepení slovenských názvov ulíc v maďarskom meste Segedín. Tohto činu sa dopustil predseda tamojšej mestskej organizácie ultrapravicového hnutia Jobbik Péter Tóth.

Podľa spravodajského servera szegedma.hu motívom jeho kroku bol protest proti slovenskému jazykovému zákonu. "Slováci z celého sveta sa solidarizujú so Slovákmi v Maďarsku, ktorí sú bohužiaľ obeťou rôznych provokácií pri každej reálnej alebo fiktívnej turbulencii v slovensko-maďarských vzťahoch," komentoval incident predseda SZSZ Vladimír Skalský. Prelepenie nápisov je podľa neho zbytočnou provokáciou a prejavom netolerancie.

Skalský tiež pripomenul, že umiestňovanie dvojjazyčných nápisov vo všeobecnosti vyplýva aj z medzinárodných záväzkov Maďarska, osobitne Európskej charty regionálnych či menšinových jazykov, ako aj vnútroštátnych zákonov tejto krajiny. "To, že tak konal predseda mestskej organizácie parlamentnej strany, konkrétne Jobbiku, je o to smutnejšie," poznamenal Skalský. Absurditu konfliktu podčiarkuje podľa neho i priezvisko maďarského politika Tóth, poukazujúce zrejme na slovenských predkov.

Prípad cez víkend odsúdila aj opozičná parlamentná strana SDKÚ-DS. "Očakávame, že Ministerstvo zahraničných vecí SR požiada maďarskú stranu o vysvetlenie celej záležitosti. Zároveň dúfame, že sa podobné prejavy neznášanlivosti už nebudú opakovať," konštatovala tlačová služba strany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu