Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Minister obrany odhalil v Komárome turula v predvečer dňa Trianonu

Csaba Hende
Csaba Hende

BUDAPEŠŤ – Maďarský minister obrany Csaba Hende odhalil v nedeľu v severomaďarskom Komárome sochu turula. Urobil tak v predvečer Dňa národnej spolupatričnosti, ktorým si Maďari dnes pripomínajú výročie Trianonskej mierovej zmluvy.

Na podstavci niekoľko metrov vysokého diela, ktoré je umiestnené uprostred kruhového objazdu križovatky hlavnej cesty vedúcej do Budapešti s cestou smerujúcou k slovenskej hranici, sú znázornené mapy maďarského Komáromu a Komárna v SR. „Táto krajina (Maďarsko) a tento národ sa postaví za každého svojho občana a za každého Maďara, nech žije kdekoľvek vo svete,“ povedal minister obrany v prejave.

Hende prirovnal Trianonskú mierovú zmluvu k ďalším tragédiám Maďarov, akými bol tatársky vpád, turecká okupácia a dve diktatúry. Podľa jeho slov situáciu maďarského národa po Trianone zmiernilo v roku 2010 zavedenie možnosti udeľovania dvojakého občianstva.

„Nemožno zabudnúť ani na spolupatričnosť s našimi susedmi, veď žijeme spolu 1000 rokov a máme spoločný osud. Tento osud máme v rukách vzájomne. Vyliečme svoj národ, vyliečme strednú Európu. Zodvihnime hlavy a vytvorme mier vzájomnou úctou, vzájomným uznaním svojich záujmov, vytvorme zdravý národ a národy, to nám pripomína socha turula,“ vyhlásil šéf obrany.

Turul, mytologický tvor podobný dravému vtákovi, podľa rôznych zdrojov orlovi, sokolovi alebo jastrabovi, sa stal mimoriadne obľúbeným motívom v období maďarského nacionalizmu v 19. storočí. Povesti s ním spojené pochádzajú však ešte z obdobia, keď maďarské kmene nežili v strednej Európe. Z 19. storočia pochádza i jeho najväčšia bronzová socha, ktorú motoristi môžu vidieť pri ceste z Bratislavy do Budapešti na kopci v okolí Tatabánye.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu