Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Romney si víťazstvom v primárkach v Texase zrejme zabezpečí nomináciu

Mitt Romney
Mitt Romney

WASHINGTON - Uchádzač o republikánsku nomináciu do amerických prezidentských volieb Mitt Romney dnes pravdepodobne získa viac ako 1144 delegátov, potrebných na nominačný snem.

V primárkach v Texase je v hre 155 delegátov. Romney potrebuje menej ako polovicu, aby sa dostal cez prah 1144 delegátov a mohol tak vo voľbách 6. novembra súperiť s americkým prezidentom Barackom Obamom. Predstavitelia Romneyho kampane predpokladajú, že exguvernér Massachusetts získa dosť delegátov, aby sa dostal na čelo republikánskej kampane po dlhom, vlečúcom sa boji, pri ktorom prekonal rad konzervatívnych rivalov.

Očakávané víťazstvo v primárkach v Texase bude pre Romneyho tento týždeň pozitívnym prínosom. Medzi demokratickým držiteľom prezidentského úradu a Romneym prebieha tesný zápas. Republikán sa drží, napriek Obamovým intenzívnym útokom na jeho pôsobenie na čele súkromnej firmy a na poste guvernéra. Romney v čase primárok v Texase nebude, zúčastní sa kampane v Las Vegas, kde s ním bude aj porazený republikánsky uchádzač Newt Gingrich a podnikateľ Donald Trump. Víťazstvo v Texase zaženie pretrvávajúce domnienky, že Romney by mohol mať na republikánskom nominačnom sneme konzervatívneho vyzývateľa, ako sa Gingrich zastrájal, kým bol republikánsky nominačný zápas ešte tesný.

Texas zároveň spustí päťmesačný šprint do novembrových prezidentských volieb, ktorý vlastne už prebieha, nakoľko sa Obama snaží Romneyho vykresliť ako bezohľadného "korporátneho nájazdníka" kvôli jeho práci vo firme Bain Capital.Romney a republikáni postupujú a snažia sa súperiť s Obamom a demokratmi dokonca aj pri získavaní financií. To môže priniesť množstvo televíznych reklám, ktoré budú počas predvolebných mesiacov rozhodujúce u váhajúcich voličov.

Bývalý guvernér Massachusetts sa naďalej sústreďuje na to, akým spôsobom Obama rieši nevýraznú americkú ekonomiku. Zdá sa, že táto stratégia Romneymu pri silnejúcom boji o post prezidenta pomáha. Podľa prieskumov si voliči myslia, že Romney by bol v ekonomike lepší ako Obama. Kampaň republikána zrejme vydržala úvodné kolo útokov Obamovho tímu ohľadom Romneyho pôsobenia vo firme Bain Capital, ktorá skupovala a reštrukturalizovala firmy, čo niekedy viedlo k strate pracovných miest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu