Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Útok vyvolal protirómsku hystériu: Chlapec si ho vymyslel!

O klamstve informovali všetky české portály, aj idnes.cz
O klamstve informovali všetky české portály, aj idnes.cz (Zdroj: iDnes.cz)

BRNO - Pätnásťročný chlapec z Břeclavi sa nestal obeťou brutálneho útoku, ako pôvodne vypovedal policajtom. Zranenia, kvôli ktorým prišiel o obličku, si spôsobil pádom z výšky. Na zábradlí v bytovom dome predvádzal gymnastický cvik a spadol o poschodie nižšie. Útok si vymyslel, pretože sa bál reakcie matky. Dospela k tomu polícia pri vyšetrovaní prípadu.

Podľa prvej výpovede zbili chlapca traja útočníci. Udalosť vyvolala v Břeclavi silné protirómske nálady. Chlapec včera spolu s jedným svedkom vypovedal na detektore lži. Detektor preukázal, že nehovorí pravdu. Následne všetci zúčastnení zmenili pôvodnú výpoveď, na ktorej boli dohodnutí a doteraz sa jej všetci držali.

V čase úrazu bol na mieste ešte jeden chlapcov vrstovník a dve dievčatá. "Chlapec sa pred dievčatami asi predvádzal," uviedol vyšetrovateľ. Vzoprel sa na zábradlí 8. poschodia, ale cvik nezvládol a spadol o poschodie nižšie. "Tam narazil do zábradlia a zranil si obličku. Našťastie sa zachytil a nespadol až dole," povedal. Chlapec podľa neho mohol zomrieť. Matka chlapca je zdrvená, verila mu do poslednej chvíle.

Rodina bude musieť vrátiť 100-tisíc korún, ktoré dostala cez víkend od speváka Michala Davida. "Peniaze naspäť chcieť budem, pretože nejde o to, o čo ísť malo. Všetci sme tak trošičku podvedení mladým chlapcom, ktorý sa doma bál povedať pravdu," povedal ČTK. Peniaze pôjdu na iné dobročinné účely.

Policajti prípad údajného útoku odložia - jednoducho preto, že sa nestal. Neupresnili zatiaľ, či proti chlapcovi alebo svedkom podniknú nejaké ďalšie právne kroky, napríklad kvôli krivej výpovedi.

Mladík strávil asi dva týždne v nemocnici. Lekári mu museli odobrať obličku, mal poranenú aj pečeň a slezinu. Chlapcov zdravotný stav sa postupne zlepšuje, po prázdninách sa chce vrátiť do školy.

Podľa pôvodnej výpovede napadli chlapca traja muži, zrejme Rómovia, pretože im nechcel dať cigaretu. Neskôr chlapec pripustil, že Róm mohol byť iba jeden z páchateľov. Server iDnes.cz prišiel aj s hypotézou, že chlapec predal útočníkom nekvalitnú marihuanu, čo rodina ihneď poprela.

Břeclavská radnica čelila po udalosti kritike verejnosti. Pri demonštrácii podporilo domnelú obeť útoku asi 2000 ľudí. Miestni sa sťažovali na problematické spolužitie s Rómami a vysokú kriminalitu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu