Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Českého chlapca (15) brutálne dobili Rómovia, stopy vraj vedú na Slovensko!

Portál idnes.cz informoval o posune v prípade
Portál idnes.cz informoval o posune v prípade (Zdroj: iDnes.cz)

PRAHA - Prípad zbitého 15-ročného chlapca z juhomoravskej Břeclavi vyvolal v meste silné emócie. Mladíka v nedeľu večer mali napadnúť traja Rómovia kvôli tomu, že im nedal cigaretu. Chlapec skončil v nemocnici, kde mu lekári odobrali obličku. Stopy po páchateľoch vraj vedú na Slovensko, informovala Mladá fronta Dnes.

Celý rad miestnych obyvateľov pomáha polícii páchateľov chytiť. Nechýbajú medzi nimi ani břeclavskí Rómovia. Jeden z ich podnikateľov, ktorý na prípade spolupracuje s políciou, tvrdí, že stopy po násilníkoch vedú na Slovensko.

Ako podnikateľ zamestnáva Josef Polák desiatky miestnych Rómov. "Ja som bol oslovený políciou, pretože ako podnikateľ, ktorý zamestnáva Rómov, poznám v meste všetkých Cigánov - aj deti. Štyri dni pátram po tom, kto to mohol urobiť. Podľa toho, čo som zistil, som naviedol políciu na stopu, ktorá vedie na Slovensko," uviedol podnikateľ, citovaný spravodajským serverom iDNES.cz.

Po nedeľňajšom útoku starších útočníkov na dieťa sa podľa Poláka v Břeclavi objavili vypätejšie emócie a protirómske nálady. "Napätie je v posledných dňoch cítiť všade. V obchodoch, v parku, v uliciach. Rómske deti sa boja chodiť do školy, pokrikujú tu na ne rasistické heslá," popísal muž.

Tieto negatívne emócie by podľa neho mohla ľahko zvrátiť blesková policajná akcia. "Keby polícia do nedeľňajšieho pochodu radikálov vypátrala útočníkov a oznámila ich mená, zmenilo by sa to. Veríme, že to nebol nikto od nás. Keby tomu tak bolo, dávno by sa to medzi břeclavskými Rómami vedelo. Pokiaľ viem, kriminalisti teraz robia pre odhalenie páchateľov maximum," povedal podnikateľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu