Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tisícky ľudí pochodovali v Břeclavi: Podporili chlapca, ktorého zbili Rómovia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BŘECLAV - V juhomoravskej Břeclavi sa dnes popoludní konal pochod na podporu 15-ročného chlapca, ktorého minulý víkend brutálne zbili traja muži, údajne Rómovia. Akcie sa zúčastnilo takmer 3000 ľudí. Demonštráciu organizovalo radikálne zoskupenie Robotnícka mládež a priatelia zbitého chlapca. Približne po dvoch hodinách sa väčšina účastníkov rozišla.


Spomedzi demonštrantov bolo asi 200 radikálov, ostatní boli miestni občania, uviedla reportérka Mladej fronty DNES. Na mieste bol aj predseda Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti Tomáš Vandas.

Na jednej strane námestia diskutoval starosta Oldřich Ryšavý (ČSSD) s podstatne väčšou časťou demonštrantov. Tí starostovi vyčítali, že Břeclav nie je bezpečná, že v uliciach nie je dostatok policajtov a že miestna rómska komunita stojí za zvýšenou kriminalitou v meste. Ryšavý oponoval, že na zvýšenie počtu policajtov nie sú peniaze a v súvislosti s obviňovaním Rómov apeloval na občanov, aby umožnili polícii násilný čin riadne vyšetriť.

Druhá časť davu počúvala Vandasa a jeho ľudí, ktorí vyzývali účastníkov, aby volili ich stranu v krajských voľbách. Neskôr už demonštranti Vandasovi nevenovali pozornosť. Radikáli sa z námestia vydali ešte na miesta, kde v Břeclavi žijú Rómovia. Policajní ťažkoodenci prehradili prístupové cesty a vyše hodiny blokovali lokalitu.

Do Břeclavi prišli desiatky policajtov nielen z južnej Moravy, ale aj z iných regiónov. Polícia uviedla bez ďalších podrobností, že pátranie po páchateľoch, ktorí chlapca zbili, pokračuje.

Trojica násilníkov 15-ročného chlapca oslovila minulú nedeľu v centre Břeclavi a chcela od neho cigaretu. Keď im ju nedal, pretože žiadnu nemal, brutálne ho zbili. Mladík pri útoku prišiel o ľadvinu. Jeho zdravotní stav sa rýchlo zlepšuje, uviedla pre iDNES.cz jeho matka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu