Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Úchylný český lekár sa bráni: Asistentky mali sex zahrnutý v pracovnej zmluve

Bartáka odvádza polícia
Bartáka odvádza polícia (Zdroj: repro idnes.cz)

PRAHA - Zo znásilnenia a ďalších šiestich sexuálne motivovaných trestných činov, ktorých sa dopustil voči jedenástim ženám, bol dnes obžalovaný lekár Jaroslav Barták. Hrozí mu až dvanásť rokov väzenia.

Spolumajiteľ pražskej Polikliniky Modřany je obvinený zo znásilnenia, sexuálneho nátlaku, vydierania, nebezpečného vyhrážania sa, ťažkej ujmy na zdraví, obmedzovania osobnej slobody a nedovolenej výroby a iného nakladania s omamnými a psychotropnými látkami a jedmi.

Vplyvného lekára udali jeho asistentky. Barták sa obhajuje tvrdením, že mladé ženy boli prostitútky a mali sex zahrnutý v pracovnej zmluve. Vraj sa voči nemu sprisahali.

Obvineného zadržali vlani koncom augusta po návrate zo zahraničnej pracovnej cesty, keď napadol svoju asistentku Luciu a vyhrážal sa jej aj smrťou. Ženu musel zachraňovať český veľvyslanec, ktorý na príkaz ministra zahraničných vecí Karla Schwarzenberga zaistil týranej a vystrašenej žene na Filipínach ochranu a údajne ju dokonca bez dokladov dokázal dostať do lietadla smerujúceho do vlasti.

Vďaka niekdajšiemu členstvu v Lions Clube mal Barták kontakty s najvyššími českými politickými i justičnými špičkami a svojim obetiam sa okrem násilia voči nim a ich blízkym vyhrážal aj tým, že dokáže zaistiť ich trestné stíhanie a postavenie pred súd. Jednou z poškodených žien bola aj Slovenka Zuzana.

Lekár si zámerne vyberal za svoje zamestnankyne ženy, ktoré neovládali cudzie jazyky. K násiliu dochádzalo najmä v zahraničí, kam Barták s asistentkami cestoval na rôzne kongresy. Niekoľko z nich vrátane Zuzany zhodne tvrdí, že ich pravdepodobne uspal tabletkou pridanou do nápoja a ráno v posteli zistili, že sú polonahé.
Niektoré ženy v tejto súvislosti pripustili, že pod vplyvom sedatíva mohli byť sexuálne zneužité. Násilník sa niektorým z nich vyhrážal, že má ich chúlostivé fotografie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu