Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tragikomický škandál v Česku: Politik mal v podlahe samopal a 30 miliónov!

Polícia včera prehľadal Rathov dom i kanceláriu Zobraziť galériu (2)
Polícia včera prehľadal Rathov dom i kanceláriu (Zdroj: reprofoto tv nova)

BRATISLAVA - Stredočeský hajtman a poslanec za ČSSD David Rath (46) je v poriadnej kaši. Od pondelka je v rukách polície, ktorá ho podozrieva z brania úplatku a poškodzovania záujmov Európskej únie. Prichytili ho, ako si v krabici od topánok niesol sedem miliónov českých korún. Včera v jeho dome našli ďalších tridsať miliónov. Podľa niektorých českých médii mal Rath doma aj samopal.

Sudca Okresného súdu v Ústí nad Labem dnes politika poslal do väzby. Novinárom to povedala Ústecká krajská štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová. Podľa súdu hrozilo, že by Rath mohol ovplyvňovať svedkov, pokračovať v trestnej činnosti, alebo že by mohol utiecť.

Lenka Bradáčová

Tragikomický škandál v Česku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Na kauzu veľmi rýchlo zareagovali aj české stávkové kancelárie. Stávkujúci si môžu tipnúť, koľko peňazí Rathovi celkovo polícia nájde alebo miesto, kde ich ukryl.

O korupčnom škandále už bola informovaná aj Európska komisia. Potvrdil to jej hovorca s tým, že prípad budú pozorne sledovať a od českých úradov budú požadovať ďalšie informácie.

Bývalého ministra zdravotníctva zadržala protikorupčná polícia po tom, ako ho polroka sledovala. Nepomohla mu ani poslanecká imunita, pretože ho chytili prakticky pri čine. Je podozrivý z toho, že zneužil európske dotácie určené pre nemocnicu v Kladne. Spolu s ním zatkli ďalších sedem ľudí - štyroch mužov a tri ženy. Sú medzi nimi riaditeľka Oblastnej nemocnice Kladno Kateřina Pancová, bývalý poslanec Petr Kott, dvaja riaditelia a zástupcovia stavebných firiem. Ani jeden z nich nechce vypovedať, usvedčiť ich ale majú masívne odposluchy. Akcie sa celkovo zúčastnilo vyše sto policajtov.

Rathova výhovorka na to, že mal u seba taký obnos peňazí, vyznieva naozaj komicky. "Na návšteve som dostal zabalenú krabicu s vínom. Následne ma prekvapilo policajné komando a k môjmu úžasu miesto fliaš vína boli v boxe peniaze. Viem, že táto bizarná historka znie neuveriteľne, ale život niekedy neuveriteľný skutočne je. Ide mi v tejto chvíli len o odhalenie pravdy, ako to bolo a kto za tým stojí."

Milovníka žien a motýlikov obvinili z trestných činov poškodenia záujmov Európskej únie, korupcie (podplácania a prijatia úplatku) a zjednania výhody pri zadávaní verejnej zákazky na rekonštrukciu zámku v Buštěhrade pri Kladne. V prípade odsúdenia mu hrozí až dvanásťročné väzenie.

Rath v utorok vyhlásil, že celú kauzu považuje za "dobre pripravenú a vykonanú spoločenskú popravu politika". Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka ho v rovnaký deň vyzval na na zloženie všetkých politických i verejných funkcií vrátane postu stredočeského hajtmana. Napriek tomu, že hajtman svoju vinu popiera, podľa hovorkyne Stredočeského kraja Berill Maschekovej zo svojich funkcií rezignuje. Okresný súd v Ústí nad Labem dnes rozhodne o jeho vzatí do väzby.

Pri jednej z utorňajších domových prehliadok našli vo vile jedného z najkontroverznejších politikov v Hostivici ďalších tridsať miliónov korún. Ležali v skrýši pod podlahou. Rath aj naďalej obvinenia z vedomého prijatia úplatku odmieta a tvrdí, že "na neho všetko bolo nastražené".

Korupčné kauzy na Slovensku

Aféry týkajúce sa prijatia úplatku sa nevyhýbajú ani slovenským politikom. Najznámejšie prípady korupčných škandálov však ukazujú, že odsúdiť ich za úplatky je u nás takmer nemožné. Súd totiž oslobodil viacerých z nich aj napriek tomu, že niektorí boli chytení priamo pri čine a dokonca aj s peniazmi. Nezáleží ani na straníckej príslušnosti, keďže súd oslobodil napríklad exposlanca HZDS Gabriela Karlína, či starostu Rače a bývalého člena KDH Pavla Bielika. V prvom prípade napadla obhajoba inštitút policajného agenta, v druhom zmizli dôkazy v podobe policajných odposluchov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu