Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tajná operácia Jakubiska: Transplantovali mu srdce, ako najstaršiemu pacientovi!

Juraj Jakubisko
Juraj Jakubisko

PRAHA - Slovenský filmový režisér Juraj Jakubisko sa v piatok v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) podrobil transplantácii srdca. Vo svojich 74 rokoch sa stal najstarším pacientom, ktorému v Česku lekári tento zákrok vykonali, napísala dnes Mladá fronta Dnes (MfD).

Podľa dôveryhodného zdroja denníka chorému vymenil srdce prednosta kardiocentra Jan Pirk. Ten však odmietol zákrok akokoľvek komentovať s odôvodnením, že si to nepraje Jakubiskova rodina ani sám pacient. "Môžem potvrdiť jedine to, že sa u nás pán Jakubisko v piatok podrobil srdcovej operácii a rekonvalescencia prebieha úspešne," povedal denníku Pirk. Dodal, že režisér sa v zariadení liečil kvôli zlyhávajúcemu srdcu opakovane.
 
Informácie o Jakubiskových ťažkostiach so srdcom prenikli na verejnosť už vlani, režisér však aj napriek tomu stále pracuje. Jeho žena Deana na otázky týkajúce sa manželovho zdravia neodpovedá.
 
V Česku sa vykonáva na dvoch pracoviskách približne 80 transplantácií srdca ročne, asi tridsať v Brne a zvyšných päťdesiat v Prahe. Pacientom nad 65 rokov sa srdce vymieňa len výnimočne, a to kvôli vyšším zdravotným rizikám. Lekári v Česku rovnako ako vo svete zápasia s nedostatkom darcov, čím sa čakacia doba predlžuje.
 
 
 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu