Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obama vo videu pripomenul zabitie bin Ládina, čelí za to kritike

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: YouTube)

NEW YORK - Americký prezident Barack Obama v novom predvolebnom videu pripomína úspešnú operáciu, ktorá pred rokom skončila zabitím šéfa teroristickej siete Al-Kájda Usámu bin Ládina. Spot, v ktorom vystupuje bývalý prezident Bill Clinton, ale kritizujú opoziční republikáni aj niektorí liberáli.

Jedenapolminútové video ukazuje šéfa Bieleho domu ako šéfa amerických ozbrojených síl, ktorý pred zásahom proti bin Ládinovi urobil správne rozhodnutie. Clinton pritom podotýka, že nešlo o rozhodnutie jednoduché. "Čo keby tam napríklad vtrhlo špeciálne komando  a bin Ládin tam nebol? Čo keby to komando zajali alebo zabili?" hovorí napríklad bývalý prezident.

Zábery na neho striedajú zábery Obamu v deň zásahu či zábery z úspešnej operácie. Všetko podmalovává osudová hudba. Clinton zdôrazňuje, že šéf Bieleho domu sa cez všetky riziká rozhodol, že musí konať. Titulok vo videu potom pripomína, že pravdepodobný Obamov republikánsky sok v prezidentských voľbách Mitt Romney naopak v minulosti prezidentovo odhodlanie útočiť na predákov Al-Káidy kritizoval. Naznačuje, že Romney by nemal odvahu rozhodnúť sa rovnako ako terajší prezident. "Nemá zmysel robiť psie kúsky a utrácať miliardy dolárov, len kvôli tomu, aby sme chytili jedného človeka," cituje video Romneyho slová z roku 2007.

Republikáni spot okamžite napadli. Napríklad bývalý poradca predchádzajúceho prezidenta Georgea Busha Ed Gillespie uviedol, že Obama z niečoho, čo "Američanov zjednotilo", urobil "rozdeľujúci stranícky politický útok". Bývalý republikánsky prezidentský kandidát John McCain potom video označil za "lacnú útočnú politickú reklamu".

Kritiku na prezidentovu hlavu ale zoslala i zakladateľka a šéfredaktorka liberálneho internetového denníka Huffington Post Arianna Huffingtonová, ktorá inak patrí medzi veľkých zástancov Obamu. "Myslím si, že by sa tomu reklama venovať nemala," uviedla. "Urobiť z toho predvolebný spot je jedna z nejzavrženiahodnejších vecí, ktoré môžete urobiť," dodala. Huffingtonovej vadí predovšetkým to, že video naznačuje Romneyho slabosť, i keď vôbec nie je jasné, ako by sa pravdepodobne republikánsky kandidát v podobnej situácii zachoval.

Bývalý prezidentov hovorca Robert Gibbs, ktorý sa teraz podieľa na jeho kampani, však video obhajuje. Reklama podľa neho nie je cez čiaru a Romneyho tvrdenie, ktoré v nej zaznie, je pochabé. Zabitie bin Ládina patrí k Obamovým najväčším úspechom v úrade. Teroristický vodca bol chytený a zabitý vlani začiatkom mája pri operácii špeciálneho amerického komanda v obytnom komplexe pri Abbottabad asi 100 kilometrov severne od pakistanskej metropoly Islamabád. Jeho telo bolo neskôr údajne pochované do mora.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu