Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Milióny Holanďanov dnes oslavujú Kráľovnin deň

Kráľovná Beatrix
Kráľovná Beatrix (Zdroj: SITA)

AMSTERDAM/BRUSEL - Holandské mestá Rhenen a Veenendaal sú mestá, ktoré dnes očakávajú prítomnosť kráľovnej Beatrix a jej najbližších rodinných príslušníkov. Oslavy Dňa kráľovnej, holandského národného sviatku na počesť vládnucej Oranžskej dynastie, sú však citeľné po celej krajine.

Pouličné oslavy sa konajú v mnohých mestách, ktoré sa zároveň menia na obrovské blšie trhy, lebo v tento deň je povolený pouličný predaj tovaru bez akýchkoľvek poplatkov. Niektoré kultúrne akcie začali už v nedeľu večer vo viacerých mestách kráľovstva. Najviac ľudí, podľa predpokladov okolo milióna návštevníkov, už tradične zamierilo do Amsterdamu, ktorý sa zmenil na more oranžových tričiek a klobúkov. Roztancovaných tričiek a klobúkov, lebo Kráľovnin deň sa tradične oslavuje v rytme živej hudby a všadeprítomného piva. Toho roku však mestská radnica rozhodla o zavretí obchodov siete Albert Heijn, kde je pivo lacnejšie, v pokuse obmedziť nadmiernu spotrebu alkoholu.

Na druhej strane ľudia, ktorí sa vybrali do Rhenenu a Veenendaalu, kde v zástupoch lemujú hlavné cesty v túžbe na vlastné oči uvidieť členov kráľovskej rodiny, boli organizátormi vyzvaní, aby nenosili so sebou žiadne veľké tašky, ruksaky ba ani prenosné chladiace boxy. Z bezpečnostných dôvodov. Organizátori už vopred upozornili záujemcov, aby na túto príležitosť nenosili rozkladacie stoličky či rôzne prenosné schody, ktoré im majú zabezpečiť lepšiu viditeľnosť. Dôvodom je bezpečnosť ľudí, keďže v prípade rýchlej evakuácie stoličky a schody prekážajú ľuďom v rýchlom pohybe.

Dôvodom nových bezpečnostných opatrení je pokus o útok na kráľovskú rodinu z roku 2009, keď nezamestnaný muž sa s autom pokúsil nabúrať do autobusu vezúceho kráľovnú s jej rodinou. Zabil sedem náhodných okolostojacich a seba. Na bezpečnosť okolo 120-tisícového davu v Rhenene a Veenendaale dohliada 1250 policajtov z rôznych útvarov v celej krajine. Ku bezpečnosti kráľovskej rodiny v oboch mestách má prispieť aj zákaz predaja alkoholických nápojov, ktorý platí od nedele večera až po moment ich odchodu z Rhenenu a Veenendaalu.

Kráľovnin deň sa každý rok oslavuje 30. apríla. V tento deň oslavovala svoje narodeniny predošlá holandská kráľovná Juliana. Keď jej dcéra a súčasná kráľovná v roku 1980 prevzala trón, rozhodla sa nemeniť túto tradíciu, ktorá je pre Holanďanov jedným z najobľúbenejších národných sviatkov. Kráľovná Beatrix však zmenila predošlú tradíciu prijímania návštev v paláci Soestdijk a zvolila radšej formu návštev na verejnosti a stretnutie s jej "poddanými".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu