Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Holandská kráľovná Beatrix dnes abdikovala, trón odovzdala synovi!

Kráľovná Beatrix dnes oznámila svoju abdikáciu Zobraziť galériu (4)
Kráľovná Beatrix dnes oznámila svoju abdikáciu (Zdroj: SITA)

HAAG - Holandská kráľovná Beatrix, ktorá bola panovníčkou krajiny tulipánov od 30. apríla 1980, dnes, krátko pred svojimi 75. narodeninami, oznámila svoju abdikáciu.

Demisia rodáčky z Baarnu v provincii Utrecht neprichádza prekvapujúco. Predovšetkým v holandských médiách sa o odchode kráľovnej z trónu v súvislosti s blížiacim sa životným jubileom špekulovalo už dlhší čas s tým, že odovzdá kráľovský trón 45-ročnému synovi, korunnému princovi Willemovi Alexandrovi.

Na túto úlohu ho pripravovali dlho a podľa všeobecnej mienky bude musieť veľmi tvrdo pracovať, aby sa vyrovnal matkinej popularite. Panovníčka, ktorá už 31. januára oslávi 75. narodeniny, odstúpi z trónu 30. apríla. V ten istý deň bude jej syn Willem Alexander ustanovený za kráľa na inaugurácii v Amsterdame. Stane sa prvým kráľom Holandska od smrti Viliama III. v roku 1890. A bude korunovaný ako Viliam IV.

 Willem Alexander je otec troch malých dcér, člen Medzinárodného olympijského výboru, pilot a odborník na manažment vody. Ako študent sa špecializoval práve na tento odbor - je totiž vhodný pre nízko položené kráľovstvo, ktoré sa celé stáročia musí brániť pred Severným morom, a obzvlášť v ére klimatických zmien.

Následník trónu celé roky bojoval o priazeň svojho národa, 16 miliónov Holanďanov. Jeho nesmierne obľúbená manželka, v Argentíne narodená Maxima, mu však od ich sobáša v roku 2002 pomohla získať viac sympatií. "Je známy ako Pán Voda. Pôsobí rovnako spoľahlivo ako jeho matka. Nemám voči nemu citovú reakciu, ale podľa mňa je dobre, že sa Maxima stane kráľovnou," uviedla obyvateľka hlavného mesta Amsterdam.

"On a princezná Maxima sú plne pripravení na svoje budúce úlohy. Budú slúžiť nášmu národu s oddanosťou, budú verne zachovávať ústavu a využijú všetky svoje vlohy v prospech monarchie," uviedla kráľovná Beatrix. Napriek svojej popularite bude Maxima navždy niesť so sebou aj určitú kontroverznosť, pretože jej otec bol ministrom poľnohospodárstva vojenskej junty, ktorá vládla v Argentíne železnou päsťou od konca 70. rokov do začiatku 80. rokov minulého storočia.

Holandská kráľovská rodina má za sebou neľahký rok, keďže ďalší kráľovnin syn, princ Friso leží ešte stále v kóme na jednej z londýnskych kliník po tom, čo ho pred necelým rokom počas dovolenky v rakúskom Lechu zasypala lavína a strávil pridlhý čas pod masami snehu.

Kráľovná Beatrix
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Panovníčku, ktorá sa aj podľa aktuálnych prieskumov verejnej mienky teší rešpektu veľkej väčšiny krajanov a ktorá iba minulý týždeň absolvovala oficiálne návštevy Bruneja a Singapuru, nahradí korunný princ koncom apríla. O ňom si Holanďania myslia, že je na kráľovský post dobre pripravený.

Holandská kráľovná vyviazla - podobne ako ďalší členovia kráľovského dvora - bez zranení z atentátu v Apeldoorne 30. apríla 2009, ktorý si vyžiadal sedem obetí a deväť zranených. Počas osláv Dňa kráľovnej istý muž vrazil so svojím autom do účastníkov sprievodného pochodu.

Kráľovná Beatrix
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nezriedka ju zaradzujú medzi najbohatšie ženy planéty, jej majetok sa odhaduje na 250 miliónov-2,5 miliardy eur. Holandská kráľovská rodina je akcionárom ropného koncernu Shell.

Znalci holandskej monarchie pripomínajú, že aj kráľovnina matka, predchádzajúca holandská kráľovná Juliana si pre abdikáciu vybrala záver mesiaca január pred 33 rokmi, aby jej dcéru potom o tri mesiace neskôr korunovali za novú panovníčku krajiny. Tridsiaty apríl, teda deň, v ktorý Beatrix uviedli na trón a deň narodenia jej matky, je v Holandsku stále štátnym sviatkom, Dňom kráľovnej - Koninginnedag.

Holanďania si mimoriadne vážia odstupujúcu kráľovnú Beatrix, ale doprajú jej konečne odpočinok a viac času pre jej osem vnukov. Predseda holandskej vlády Mark Rutte, ale aj ďalšie osobnosti politickej scény sa o kráľovnej vyjadrili dnes s maximálnym uznaním rešpektujúc jej rozhodnutie. Premiér-zarytý monarchista v televíznom vystúpení pripomenul, že kráľovná stála pri všetkých dôležitých momentoch nedávnej histórie na strane občanov krajiny. "Od korunovácie v 80. rokoch venovala srdce a dušu holandskej spoločnosti," konštatoval.

Samotná panovníčka sa vo vystúpení vyznala, že až do dnešného dňa jej pekná úloha ponúkla mnoho uspokojenia. "Považovala som to vždy za mimoriadnu výsadu, že som mohla veľkú časť života dať do služieb našej krajiny," uviedla podľa DPA odchádzajúca holandská kráľovná. Podľa jej slov nadišiel čas odovzdať krajinu do rúk novej generácie.

Spravodajský server DutchNews.nl uviedol, že kráľovná počas svojej vlády vykonala 54 oficiálnych štátnych návštev a zažila vo funkcii päť predsedov vlády. Podľa holandskej televíznej stanice NOS, kráľovná Beatrix po tom, ako v roku 1980 prevzala žezlo po svojej matke kráľovnej Juliane, zmenila prístup k riadeniu monarchie a k svojim poddaným.

Jej nástup do úradu 30. apríla 1980 bol sprevádzaný protestmi a pouličnými nepokojmi, avšak kráľovná Beatrix už krátko po nástupe na trón ukázala, že chce a vie byť modernejšou vladárkou ako bola jej matka. "Dokázala, že vie tvrdo pracovať, že je profesionálka, perfekcionistka a pedantná vo všetkom čo robí," uviedla televízia NOS.

Kráľovná Beatrix sa nebála venovať sa sociálnym otázkam, tie boli témou jej každoročných vianočných príhovorov, v ktorých Holanďanov vyzývala na viac rešpektu a solidarity. Prvých 20 rokov vlády kráľovnej Beatrix boli bez medializovaných škandálov. Tie prišli s príchodom nového storočia. Prvé problémy nastali po tom, ako sa korunný princ Willem-Alexander v roku 2002 rozhodol vziať si za ženu "neurodzenú" Maximu Zorreguietu Cerruti, ktorej otec bol bývalým členom argentínskej junty, potláčajúcej občianske slobody a demokraciu. Až po prísľube, že Jorge Horacio Zorreguieta sa nezúčastní svadby, dal holandský parlament súhlas na uskutočnenie sobášu.

Podobné problémy nastali aj v roku 2004 pri svadbe druhého kráľovninho syna, princa Frisa. Jeho vyvolenou sa stala Mabel Wisse Smitová, ktorú médiá spájali s gangstrom Klaasom Bruinsmom, zastreleným vo vojne gangov v roku 1991. Princ Friso, ktorý bol druhý v poradí na dedičstvo trónu, sa tohto práva vzdal, aby získal súhlas parlamentu na svadbu. Princ Friso je od marca minulého roku udržiavaný v umelom spánku po tom, ako ho zavalila lavína na lyžovačke v Rakúsku.

Problémy so sobášom oboch jej synov mohli kráľovnej Beatrix pripomenúť jej vlastnú mladosť. V júni 1965 sa zasnúbila s Clausom von Amsberg, čo si vyslúžilo zvýšenú pozornosť médií, lebo jej snúbenec bol v mladosti členom Hitlerovej mládeže. Až po vyšetreniach, ktoré dokázali, že Claus von Amsberg nebol zapojený do žiadnych vojnových zločinov, bolo možné pripravovať svadbu. Prince Claus zomrel v roku 2002. Trpel na Parkinsonovu chorobu a infekciu pľúc.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu