Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Séria bombových útokov na Ukrajine: Panika v uliciach, desiatky zranených!

Panika v meste po sérii výbuchov Zobraziť galériu (4)
Panika v meste po sérii výbuchov

KYJEV - Pri sérii štyroch explózií zatiaľ neznámeho pôvodu boli dnes v ukrajinskom Dnepropetrovsku zranené skoro tri desiatky ľudí, vrátane deviatich detí. Prokuratúra Doneckej oblasti výbuchy vyšetruje ako terorizmus, nikto sa k nim ale zatiaľ neprihlásil. Udiali sa krátko pred začiatkom európskeho futbalového šampionátu, ktorý Ukrajina organizuje spolu s Poľskom. UEFA uviedla, že Ukrajincom naďalej dôveruje, pokiaľ ide o bezpečnostné opatrenia, aké prijali pred majstrovstvami.

"Nikto ešte nebol zatknutý," povedala podľa agentúry Reuters policajná hovorkyňa k štyrom explóziám, ktoré predpoludním krátko po sebe otriasli niekoľkými veľmi rušnými miestami v centre mesta. Prvá nálož explodovala pri električkovej zastávke, ďalšie pri strojárskej priemyslovke a tretia pri vlakovej stanici.

Štvrtá podľa agentúry Interfax vybuchla na takmer rovnakom mieste ako prvá, neďaleko operného divadla na triede Karla Marxa. Piatu nálož bezpečnostné sily zlikvidovali, uviedla agentúra ITAR-TASS. Podľa miestnej polície boli bomby nastražené v odpadkových košoch. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč označil explózie  za výzvu pre celú krajinu.

Medzi obyvateľmi tohto priemyselného mesta na východe Ukrajiny vypukla panika. "Ľudia sa pozavierali v kanceláriách, nikto nechce ísť domov," opísal situáciu v meste spravodajca ruského denníka Russia Today. Po meste sú preventívne rozmiestnené sanitky, predovšetkým na miestach, kde sa zhromažďuje veľa ľudí. Polícia prehľadala odpadkové koše v centre mesta, hlavne na triede Karla Marxa, aby vylúčila možnosť ďalšej uloženej výbušniny. V meste boli problémy s telefonickým spojením.

Pozadie výbuchov v meste, kde sa narodila väznená expremiérka Julija Tymošenková, nie je zatiaľ jasné. Experti ešte nezistili typ ani silu vybuchnutých náloží. Mykola Tymenko z opozičnej strany Vlasť Tymošenkovej podľa agentúry AP "nevylučuje", že za organizáciou série výbuchov stáli vysoko postavení členovia vlády. Tvrdí, že kabinet sa tak môže snažiť odviesť pozornosť sveta od prípadu Tymošenkovej, ktorá je väznená za údajné prekročenie právomocí.

Ukrajina bude v júni spoluusporiadateľom európskeho futbalového šampionátu. V Dnepropetrovsku, ležiacom asi 400 kilometrov juhovýchodne od Kyjeva, sa ale zápasy hrať nebudú. "UEFA čaká na výsledky vyšetrovania tohto prípadu," uviedla organizácia na svojich internetových stránkach. "Táto udalosť nič nemení na tom, že máme dôveru v bezpečnostné opatrenia, aké úrady prijali s výhľadom na Euro 2012." zdôraznila zároveň.

"Urobíme všetko pre to, aby sme počas Eura zaistili bezpečnosť účastníkov i hostí," povedal agentúre Interfax Oleksandr Birsan z ukrajinského prípravného výboru Eura 2012. Poľské špeciálne služby sú v úzkom kontakte s ukrajinskými, uviedol podľa agentúry PAP poľský premiér Donald Tusk. "V súvislosti s Eurom 2012 sme mimoriadne citliví na udalosti takého typu," dodal.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu