Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Súd s masovým vrahom Breivikom: Najskôr silácke gestá, potom plač!

Breivik zdraví súd v štýle pravicových extrémistov Zobraziť galériu (6)
Breivik zdraví súd v štýle pravicových extrémistov (Zdroj: SITA)

OSLO - V Osle sa dnes začal dlhoočakávaný súdny proces s nórskym pravicovým extrémistom Breivikom, ktorý vlani 22. júla zabil 77 ľudí. Atentátnik je obžalovaný z teroristických činov a hrozí mu až 21 rokov väzenia. Na úvod pojednávania vyhlásil, že súd neuznáva.

16:45 Wenche Elizabeth Arntzenovú, ktorá spoločne so sudcom Arnom Lyngom predsedá senátu, Breivik obvinil, že "je priateľkou Hanne Harlemovej, sestry (niekdajšej nórskej premiérky) Gro Harlemovej Brundtlandovej, čo vyvoláva otázky okolo jej spôsobilosti". Obhajca obžalovaného Geir Lippestad upozornil, že nejde o oficiálnu námietku.

15:18 V niektorých momentoch sa Breivik mierne usmial. Napríklad, keď súd popoludní prehrával jeden z jeho telefonátov polícii z ostrova Utöya. Breivik sa predstavil ako "veliteľ". V telefonáte oznamoval, že sa chce vzdať.

14:06 Denník Aftenposten zverejnil predbežný program súdneho procesu, ktorý podľa plánu potrvá desať týždňov. Začína sa čítaním obžaloby, ktoré už prebehlo dnes, pokračuje okrem iného svedectvom preživších a osôb v máji a končí 22. júna záverečným vystúpením. Rozsudok sa očakáva do 20. júla.

12:04 Breivik sa na súde rozplakal. Slzy mu vyhŕkli po tom, ako prokuratúra pustila jeho propagandistické video namierené proti moslimom. To pred vraždením umiestnil na YouTube.

Súd s masovým vrahom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: reprofoto aftenposten)

Tridsaťtriročný Breivik prišiel na súd v čiernom obleku a po sňatí pút si neodpustil pozdrav v štýle pravicových extrémistov. Zdvihol pravú ruku a zaťal ju v päsť.

Súd s masovým vrahom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Podľa 1500-stránkového manifestu, ktorý atentátnik krátko pred svojimi útokmi rozoslal na asi tisícku domácich i zahraničných mejlových adries, tento pozdrav reprezentuje "silu, česť a vzdor marxistickým tyranom v Európe". Po príchode sa taktiež usmieval a podával ruku obhajcom aj prokurátorom.

"Neuznávam nórske súdy. Dostali ste svoj mandát od politických strán, ktoré podporujú multikulturalizmus. Neuznávam autoritu súdu," vyhlásil Breivik po tom, ako ho priviedli do súdnej siene.

Počas dnešného pojednávania, ktoré sa začalo o deviatej ráno a bude trvať do približne štvrtej hodiny poobede, prebehnú úvodné procedúry a čítanie obžaloby. V utorok začne Breivik svoju výpoveď, na ktorú má vyhradených päť dní. Obvinený sa k svojim činom už skôr priznal, trestnú zodpovednosť však popiera. Tvrdí, že útoky spáchal v mene boja proti multikulturalizmu nórskej spoločnosti a všeobecne proti islamizácii Európy.

Ťažiskovou témou bude, či masaker spáchal mentálne vyšinutý jedinec, alebo človek reprezentujúci silnejúcu nespokojnosť s nórskou otvorenosťou voči prisťahovalcom. Dve nezávislé správy psychiatrov dospeli k protikladným záverom. Proces je naplánovaný na desať týždňov, ale právni experti už teraz upozorňujú, že sa môže vzhľadom k počtu svedkov a zložitosti prípadu pretiahnuť na podstatne dlhšiu dobu.

Koncom minulého týždňa náčelníka policajného štábu šokovala správa o tom, že viacerí novinári, ktorí sa majú zúčastniť procesu, na webe zverejnili svoje akreditačné preukazy. Tie im v stredu a vo štvrtok vydal okresný súd v Osle.

Novinári si zrejme riziká svojho činu neuvedomili

Súd s masovým vrahom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: reprofoto aftenposten)

Karty obsahujú identifikačné údaje vrátane fotografie a tzv. QR kódu, ktorý sníma bezpečnostná služba pri vchode do súdnej siene. Traja redaktori ich nepochopiteľne umiestnili na Facebook a dali tak príležitosť k ich prípadnému sfalšovaniu. "Pripravený k akcii!," napísal pod zverejnenú fotografiu na sociálnej sieti jeden z nich.

"Trochu šikovnosti stačí na to, aby ste preukaz stiahli do editora, v ktorom nahradíte pôvodnú fotografiu inou. Potom ho vytlačíte, dáte zalaminovať a nelegálny prístup na Mestský súd v Osle je na svete," vysvetlil náčelník generálneho štábu Johan Fredriksen na margo toho, ako ľahko sa dá preukaz sfalšovať.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu