Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Breivik odmietol hovoriť o svojich militantných kontaktoch

Anders Breivik
Anders Breivik (Zdroj: SITA)

OSLO - Anders Behring Breivik, ktorý v júli 2011 zabil 77 ľudí, v stredu na súde odmietol hovoriť o svojich údajných "militantných nacionalistických kontaktoch". Na otázky prokurátora Ingu Bejera Engha odpovedal podráždene a odmietol sa baviť o svojich údajných kontaktoch v Libérii a Londýne, ktoré uvádzal vo svojom 1500-stranovom manifeste publikovanom na internete v deň útokov.

Breivik tam uviedol, že bol členom siete militantných nacionalistov s názvom Templárski rytieri, ktorú založil s tromi ďalšími členmi v roku 2002 v Londýne. Osloská polícia však existenciu siete nepotvrdila.

Breivik v stredu povedal, že v roku 2001 bol na internete v kontakte s človekom v zahraničí, ktorý pomáhal pri založení Templárskych rytierov. Povedal tiež, že odcestoval do Libérie, kde sa stretol s militantných nacionalistickým Srbom, no odmietol poskytnúť jeho meno a detaily stretnutia. Sudca varoval Breivika, že odmietanie odpovedať na otázky môže byť použité proti nemu.

Okresný súd v nórskom Osle v stredu pokračuje v pojednávaní s Breivikom, ktorý by mal počas tretieho dňa podať ďalšie vysvetlenia, prečo v júli minulého roka zabil 77 ľudí. Tridsaťtriročného Nóra priviedli do súdnej siene v čiernom obleku a čierno-bielej prúžkovanej kravate, pričom po zložení pút si ani tentoraz neodpustil svojský pozdrav v podobe dotyku hrude a vztýčenia ruky so zaťatou päsťou. V stredajšej časti obhajoby by mal Breivik okrem iného opísať, ako sa v uplynulých rokoch radikalizovali jeho názory.

Sudcovia na výpoveď obžalovaného vyčlenili päť a pol dňa, samotný Breivik však vyhlásil, že na objasnenie svojej ideológie založenej na odpore voči prenikaniu islamu a iných kultúr do Európy by mu stačila jedna hodina. V utorok na pojednávaní prečítal pripravenú obhajobu, podľa ktorej útoky spáchal v záujme ochrany "etnických Nórov" pred multikulturalizmom. Svoje konanie pritom označil za "legitímnu obranu" a odmietol niesť vinu za akýkoľvek zločin. Breivik tiež pred sudcami potvrdil, že nepociťuje žiadnu ľútosť a ak by mal možnosť, zabíjal by znova.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu