Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Výsmech civilizácie: V Británii nasilu sobášia stovky detí, aj 5-ročné dievča!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: archív)

LONDÝN - Podľa portálu televízie BBC donútili vlani v Británii k sobášu 400 detí, najmladším z nich bolo iba 5-ročné dievča. Podobné prípady však nie je sú vôbec ojedinelé. Špecializovaný vládny výbor pomohol až 1500 takýmto osobám.

"Najmladšie bolo dievča vo veku päť rokov, takže táto praktika sa týka detí v celom rozsahu školského veku," povedala šéfka výboru Amy Cummingová. Problémom je, že nútený sobáš nie je trestným činom v celej ostrovnej krajine. Ale zatiaľ iba v Škótsku, píše BBC.

"Máme klientov, ktorým je aj jedenásť, dvanásť rokov. Najmladší prípad, ktorý sme tu mali, bolo deväťročné dieťa," povedala Fionnuala Murphyová z Organizácie za práva iránskych a kurdských žien. "Naša organizácia je pre kriminalizáciu, pretože sa domnievame, že to posilní obete, keď budú vedieť, že je to trestný čin," uviedla.

Spisovateľka pakistanského pôvodu Samom Aliová, ktorú ako 13-ročnú vydali za dvakrát staršieho muža, má však za to, že by to deti od nahlásenia prípadu skôr odradilo. "Nikto nebude chcieť ukázať na svojich rodičov, nieto proti nim svedčiť na súde," podotkla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu