Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Potentný bin Ládin: Najhľadanejší terorista sveta splodil na úteku kopec detí!

Usáma bin Ládin
Usáma bin Ládin

ISLAMABAD - Usáma bin Ládin žil v Pakistane v čase úteku až v piatich domoch a splodil štyri deti - dve z nich sa narodili vo vládnych nemocniciach. Vyšetrovateľom to povedala najmladšia vdova po kedysi najhľadanejšom teroristovi na svete.

Podrobnosti o živote bin Ládina na úteku v Pakistane sa nachádzajú v správe z vypočúvania 30-ročnej Jemenčanky a vdovy Amal Ahmad Abd al-Fatah as-Sada. Detaily vyvolávajú nové otázky, ako mohol bin Ládin žiť tak dlho nepozorovane v Pakistane po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 na USA, hoci sa po ňom viedlo obrovské medzinárodné pátranie.

Podrobnosti zo správy zverejnil ako prvý pakistanský denník Dawn, vychádzajúci v angličtine. Tlačová agentúra AP získala kópiu správy dnes.Vdova as-Sada je v súčasnosti v pakistanskej väzbe, spolu s dvoma ďalšími bin Ládinovými manželkami a niekoľkými deťmi. Zatkli ich po májovom zásahu amerického komanda v dome v pakistanskom armádnom meste Abbottabad, ktorý bol posledným bin Ládinovým úkrytom. Najmladšiu manželku as-Sadu postrelili členovia komanda SEALs počas operácie do nohy.

Právnik troch vdov uviedol, že ženy 2. apríla formálne obvinia z ilegálneho pobytu v Pakistane. Od zásahu, pri ktorom bol bin Ládin zabitý, je známe, že po roku 2002 žil väčšinou v Pakistane. As-Sada uviedla, že do Pakistanu priletela v roku 2000. Odtiaľ odcestovala do Afganistanu, kde sa ešte pred útokmi z 11. septembra 2001 vydala za bin Ládina. Potom sa rodina "rozpŕchla" a ona odcestovala do pakistanského Karáčí. Neskôr sa stretla v Pešávare s bin Ládinom a presťahovali sa do údolia Svát, kde žili v dvoch domoch. Ešte raz sa presťahovali a nakoniec sa v roku 2005 usadili v Abbottabade.

Podľa správy z vypočúvania as-Sada povedala, že dve jej deti sa narodili vo vládnych nemocniciach, ale pri oboch príležitostiach zostala na klinikách iba "dve či tri hodiny". V obvineniach voči trom ženám sa píše, že uviedli úradom falošnú totožnosť.

Počas pátrania po bin Ládinovi väčšina pakistanských a afganských predstaviteľov tvrdila, že bin Ládin žije zrejme niekde v odľahlej oblasti pri afgansko-pakistanských hraniciach, možno v jaskyni. Skutočnosť, že žil v zaľudnených častiach Pakistanu, vyvoláva podozrenia, že ho pravdepodobne ukrývali živly v pakistanských bezpečnostných silách. Americkí predstavitelia vyhlásili, že o tom nenašli žiadne dôkazy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu