Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sahar (15) prežila peklo: Príbuzní ju takmer umučili na smrť

Sahar takmer prišla o život Zobraziť galériu (4)
Sahar takmer prišla o život (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Pätnásťročné afganské dievča, ktoré rodina jej manžela mesiace väznila a mučila v snahe prinútiť ju k prostitúcii, budú liečiť v Indii. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na afganské ministerstvo vnútra.

Sahar Gulovej jej príbuzní, osobitne svokra, vytrhávali nechty a vlasy, pálili ju cigaretami a držali pol roka v pivničnej toalete bez dostatku jedla a vody.

Dievča minulý týždeň v provincii Baglán zachránila polícia. Vo vážnom stave ju previezli do nemocnice v Kábule, kde sa zotavuje z prežitých útrap.

Polícia už zatkla svokru a švagrinú dievčaťa, jej manžel, slúžiaci v armáde, je na úteku. Sahar sa musela vydať za 30-ročného muža zhruba pred siedmimi mesiacmi, keď mala len 14 rokov.

Prípad šokoval Afganistan, hoci podľa aktivistov za ľudské práva je vážne zneužívanie žien a dievčat v tejto konzervatívnej krajine bežné.

Prezident Hámid Karzaj v nedeľu vyhlásil, že ktokoľvek sa dopustil násilia voči dievčaťu, musí byť potrestaný. K záchrane dievčaťa prispel strýko, ktorý privolal miestnu políciu.

"Je to  zločin, ktorý je v 21. storočí neprijateľný," vyhlásilo dnes ministerstvo vnútra. Dodalo, že ak by polícia včas neprišla, dievča mohlo zomrieť.

Podrobnosti o liečbe v Indii nezverejnili. Mnoho Afgancov s vážnymi zraneniami a chorobami však uprednostňuje zdravotnícku starostlivosť v Indii a Pakistane, kde je na vyššej úrovni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu