Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Poľská vláda pripravuje odluku cirkví od štátu

Donald Tusk
Donald Tusk

VARŠAVA - Poľská vláda vo štvrtok predstavila svoju predstavu o reforme financovania cirkví a ďalších náboženských komunít. Kabinet liberálneho premiéra Donalda Tuska sa pritom dlhodobo netají svojou snahou zaviesť v tejto prevažne katolíckej krajine takzvanú odluku cirkvi od štátu.

Po októbrových voľbách sa pritom do parlamentu prvýkrát dostalo aj hnutie kontroverzného Janusza Palikota, ktoré si svoju kampaň postavilo na boji proti cirkvám.

Poľské cirkvi sú v súčasnosti financované prevažne zo štátneho rozpočtu. Vláda v roku 2011 zo špeciálneho fondu vyplatila duchovným asi 89 miliónov zlotých (takmer 22 miliónov eur). Tusk chce fond do roku 2013 zrušiť a nahradiť by ho mali dobrovoľné príspevky veriacich. Tí si budú môcť vybrať, či istá časť z ich daní poputuje do štátneho rozpočtu, alebo vybraným cirkvám. Úrady chcú návrh prekonzultovať aj so samotnými zástupcami náboženských komunít.

V Poľsku sa až 90 percent z jeho 38-miliónovej populácie hlási ku katolíckej viere. V rámci Európy tak ide o jednu z najnábožnejších krajín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu