Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Dobrá správa: Grécko je zachránené, veritelia nakupovali ako diví!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ATÉNY - Grécko si môže aspoň na čas vydýchnuť. K účasti na výmene jeho štátnych dlhopisov, ktoré majú výrazne znížiť zadlženie krajiny, sa prihlásilo až 85,8 percenta súkromných veriteľov. V piatok to oznámila grécka vláda.

K výmene sa prihlásilo 85,8 percenta majiteľov dlhopisov, ktoré sa riadia gréckym právom. Tamojšia vláda navyše hodlá využiť legislatívnu doložku, ktorá umožňuje prinútiť k výmene dlhopisov aj tých veriteľov, ktorí sa sami neprihlásili.

U menšinovej skupiny držiteľov dlhopisov, ktoré sa riadia zahraničným právnym poriadkom, dosiahla účasť 69 percent. Celkovo sa k výmene zatiaľ prihlásilo 83,49 percenta veriteľov vlastniacich dlh v objeme 172 miliárd eur. Po využití legislatívnej doložky by sa mala účasť vyšplhať na 95,7 percenta, čo zodpovedá 197 miliardám eur.

Výmena dlhopisov je podmienkou druhého záchranného úveru pre Grécko v sume 130 miliárd eur. Ak by sa krajine transakcia nepodarila, nezískala by peniaze na vyrovnanie splatných dlhopisov a nasledoval by zrejme už tento mesiac chaotický bankrot. Ešte dnes by mali o osude pomoci Grécku definitívne rozhodnúť najvyšší predstavitelia krajín Európskej únie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu