Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Grécko bude musieť opäť škrtať vládne výdavky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Grécko bude musieť zredukovať vládne výdavky v rokoch 2013 a 2014 na úrovni ďalších 5,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), aby splnilo ciele vo fiškálnej oblasti potrebné pre realizáciu druhého balíčka zahraničnej núdzovej pomoci.

Uvádza sa to v správe Európskej komisie (EK). Podľa správy, ktorú získala agentúra Reuters, balíček úsporných opatrení v hodnote 1,5 % HDP, ktorý Grécko prijalo začiatkom roka 2012, by mal Aténam umožniť dosiahnuť zníženie primárneho deficitu v tomto roku na úroveň 1 %. "Terajšie projekcie však objavujú veľké fiškálne diery v rokoch 2013 a 2014," konštatuje správa EK a dodáva, že za tieto dva roky budú gréckej vláde chýbať financie na úrovni 5,5 % HDP.

"Grécko preto bude musieť v najbližších mesiacoch ohlásiť a schváliť veľké dodatočné škrty vo výdavkoch, hlavne keď krajina bude v máji aktualizovať svoj strednodobý rozpočet," uvádza správa EK. Ak chce Grécko dostať nasledujúce finančné tranže, bude musieť v roku 2013 dosiahnuť primárny prebytok na úrovni 1,8 % a v roku 2014 na úrovni 4,5 %. "Terajšie opatrenia nie sú dostatočné na to, aby sa vo verejných financiách dosiahli tieto ciele," dodala správa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu