Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Španielske deti majú recept proti kríze: Objatia a bozky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MADRID - Španielske deti odporučili svojim rodičom menej pracovať, viac sa usmievať, ale aj viac sa objímať a bozkávať. Podľa detí je to liek proti najhoršej ekonomickej kríze, aká zasiahla krajinu za posledné desaťročia. Ukázal to prieskum verejnej mienky, zverejnený tento týždeň.

Prieskum medzi 1200 deťmi vo veku šesť až 12 rokov uskutočnil Inštitút psychológie (EOS). Ako ukázali výsledky, deti sú presvedčené, že ich rodiča sú ustarostenejší, majú horšiu náladu a mimo domova sú dlhšie než pred krízou.

Približne 96 percent opýtaných detí uviedlo, že ich rodičia si musia zlepšiť zdravotné návyky tak, že budú menej pracovať a viac spať. Polovica detí pritom odporučila rodičom, aby trávili viac času objímaním, bozkávaním a hrou s deťmi.

Španielsko má najvyššiu nezamestnanosť spomedzi rozvinutých krajín, a to až takmer 23-percentnú. Podľa odborníkov padlo už do druhej recesie za posledné tri roky.

"Fyzický a citový stav rodičov sa prenáša na ich deti. Vyčerpaný rodič je menej radostný a má menej času na hranie, čo si deti všímajú a môže to mať negatívne následky pri ich výchove," vysvetlil detský psychológ z EOS Francisco Rodríguez.

Až 40 percent opýtaných detí uviedlo, že každý deň počujú slovo "kríza", pričom 27 percent detí počuje každodenne meno futbalistu Barcelony "Messi", ktorý sa stal svetovým hráčom roka, a iba 11 percent počuje meno hráča Realu Madrid "Cristiano Ronaldo".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu