Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Chávez má opäť hlavu v smútku, vrátila sa mu rakovina

Hugo Chávez
Hugo Chávez (Zdroj: SITA)

CARACAS - Venezuelský prezident Hugo Chávez v nedeľu prvýkrát verejne priznal, že útvar v oblasti panvy, ktorý mu počas minulého týždňa odstránili na Kube, v skutočnosti nebol "léziou", ako pôvodne tvrdil, ale ďalším rakovinovým nádorom.

Zároveň oznámil, že bude musieť pokračovať v liečbe ožarovaním. Nový nádor podľa neho meral okolo dvoch centimetrov, čo je oveľa menej ako ten predošlý, ktorý prirovnal k "bejzbalovej loptičke".

"Nádor bol úplne odstránený a to, čo sme predpokladali, sa potvrdilo: Je to návrat rakoviny, ktorú mi pôvodne diagnostikovali," povedal Chávez v rámci vystúpenia v štátnej televízii. Päťdesiatsedemročný líder sa podobnému zákroku podrobil aj v júni minulého roka, po absolvovaní chemoterapie sa však v októbri označil za vyliečeného. Napriek opätovnému nálezu podľa vlastných slov nestráca "optimizmus", keďže choroba sa zrejme nerozšírila do iných častí tela. Dodal, že v rádioterapii bude môcť pokračovať až po tom, ako sa mu zahoja rany po operácii.

Socialista Chávez stojí na čele Venezuely od roku 1999 a v októbrových prezidentských voľbách chce zabojovať o prezidentské kreslo už po štvrtý raz. Zo svojej choroby položartom obvinil Spojené štáty, ktoré podľa neho možno našli spôsob ako šíriť rakovinu. Poukázal na podobné ochorenia diagnostikované u bývalého brazílskeho prezidenta Lulu Inácia da Silvu, jeho nástupkyne Dilmy Rousseffovej, paraguajského lídra Fernanda Luga či argentínskej prezidentky Cristiny Kirchnerovej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu