Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nebezpečné testy v USA: Do vojakov pchali nervové plyny!

Experimenty v Edgewoode Zobraziť galériu (2)
Experimenty v Edgewoode (Zdroj: statismwatch.ca)

WASHINGTON - Tim Josephs (63), bývalý vojak americkej armády, v reportáži CNN opísal drastické pokusy, ktoré na ňom robili koncom 60-tych rokov. Pri testovaní drog ho nijako nevarovali a pravdu mu zamlčali. Veterán viní armádu, že mu spôsobila Parkinsonovu chorobu, ale o následky sa nestará.

V roku 1968 ho poslali na základňu Edgewood Arsenal. Mal 18 rokov a išiel dobrovoľne, pretože mu sľúbili trojdňové víkendy a mal to bližšie domov do rodného Pittsburghu. Keď však mal po nástupe vyplniť papiere, spozornel. Videl, že personál základne má na sebe biele laboratórne plášte, a začal mať pochybnosti.

Jeden dôstojník si ho vzal nabok a povedal mu, že na ňom budú robiť pokusy. "Povedal mi: 'Ste tu ako dobrovoľník. Urobíte to. Keď nie, pôjdete do väzenia. A pôjdete do Vietnamu. Buď predtým, alebo potom'," spomína Josephs.

Tim Josephs netušil, do čoho ide

Nebezpečné testy v USA:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: tim josephs)

Niekedy prekonal týždenne jeden pokus, niekedy ich bolo počas týždňa viac. "Niekedy to boli injekcie, inokedy mi dali tabletku," povedal po rokoch s tým, že nevedel, o aké látky ide. "Veľa chemikálií bolo označených ako 'látka 1' alebo 'látka 2'." Keď sa pýtal personálu na možné hrozby, ubezpečili ho, že nejde o nič škodlivé.

Potom ho poslali do Thajska, kde mal pomáhať v americkej vojne proti Vietnamu. Z Thajska štartovali bojové lietadlá k náletom. Tam prišiel do styku s ďalším jedom, defoliantom Agent Orange, ktorého základom je dioxín.

V armáde bol tri roky. Potom odišiel a v roku 1977 sa oženil so zdravotnou sestrou. Rozhodli sa ale nemať deti, pretože sa báli, že by mohli byť poškodené. Jeho žena sa totiž z titulu svojej funkcie dokázala dostať k časti zdravotných záznamov z Edgewoodu, z ktorých vyplýva, že dostal injekčne Sarin alebo iný nervový plyn. V záznamoch totiž stojí, že 1. februára bol vystavený otrave organofosfátmi, ktoré sú základom nervových plynov. Dostal injekciu P2S (mesylát), ktorý sa užíva ako protilátka pri otrave organofosfátmi.

Josephs však ako vojnový veterán dostal len odškodnenie za Agent Orange, ale stále si 2000 dolárov mesačne na lieky platí zo svojho.

Vojak dodáva, že vtedy veril svojej krajine: "Cítil som, že mám povinnosť slúžiť svojej krajine. Vtedy boli veci inak. Veril ste vláde a nenapadlo vám, že by vám zámerne urobila niečo, čo by vás poškodilo. "

V rokoch 1955 až 1975 používali armádni vedci v Edgewoode pri testoch kokteily z drog a chemikálií nielen u zvierat, ale aj u ľudí. Skúšali na nich látky, ktoré mohli slúžiť ako nervové plyny, napríklad VX a Sarin, ale aj ochromujúce látky, ako je BZ. Armáda tiež testovala účinky slzného plynu, barbiturátov, upokojujúcich liekov aj drog, najmä halucinogénnych, vrátane LSD.

Tento prísne tajný program mal slúžiť na obranu pred chemickým alebo biologickým útokom zo strany Sovietskeho zväzu proti USA, ale aj k odvete. Počítalo sa s tým, že ochromujúce látky sa budú primiešavať do bežnej munície.

Program útočných chemických zbraní zastavil v roku 1969 prezident Richard Nixon, a tým sa pokusy na ľuďoch skončili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu