Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vo Virgínii priznali práva embryu: Chcú tak zakázať interrupcie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PORTSMOUTH - Poslanci amerického štátu Virgínia v snahe zakázať interrupcie schválili v utorok legislatívu, ktorá priznáva individuálne práva ľudskému embryu od chvíle počatia.

Republikánmi ovládaná dolná komora parlamentu hlasovala v pomere 66:32 za definíciu slova "osoba", zahŕňajúcu nenarodené deti "od chvíle počatia po smrť v každom štádiu biologického vývoja".

O legislatíve teraz rozhodne Senát, v ktorom sú republikáni a demokrati v rovnováhe. Návrh predložil republikánsky poslanec a odporca interrupcií Bob Marshall. Uviedol, že v prelomovom právnom spore Roeová verzus Wade v roku 1973 by Najvyšší súd USA neprijal rozhodnutie legalizujúce interrupcie, ak by zákon štátu Texas považoval nenarodené dieťa za osobu "v plnom zmysle".

"Je to teda prvý a nevyhnutný krok, ale nie dostatočný na priame spochybnenie Roeovej prípadu," uviedol Marshall.

 Hovorca republikánskeho guvernéra Boba McDonnella povedal, že po schválení Senátom guvernér posúdi nový zákon, nevyjadril sa však, či ho aj podpíše. K pokusom definovať oplodnené vajíčko ako osobu v právnom zmysle došlo už štáte Colorado v rokoch 2008 a 2010, a v Mississippi v roku 2011, voliči však v referende takúto iniciatívu zamietli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu