Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Test kurčiat v Česku: Našli aj salmonelu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Bakteriologické testy surových kurčiat, kuracích štvrtiek a stehien na českom trhu potvrdili, že ostražitosť je na mieste aj v prístupe k týmto produktom.

V niektorých testovaných výrobkoch sa našla nebezpečná salmonela, informovali webové portály iDnes.cz a lidovky.cz. Pre test sa rozhodlo občianske združenie dTest,  ktoré v priebehu januára nakúpilo a skontrolovalo 17 chladených kuracích produktov, každé v piatich vzorkách.

Napriek tomu, že väčšina z nich bola v poriadku, v niektorých sa preukázala prítomnosť salmonel. V Zlatém kuřeti z Vodňan sa našla Salmonella enteritidis, výrobok tak nesplnil normy Európskej únie. V kurati Raciola Jehlička sa našiel iný druh salmonel - Salmonella ohio, na ktorý sa ale predpisy EÚ nevzťahujú.

Navyše sa vo všetkých testovaných výrobkoch našli baktérie Staphylococcus aureus, Escherichia coli alebo Listeria monocytogenes. To však sú obvyklé nálezy vo výrobkoch určených na tepelné spracovanie, zdôraznila šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.

Znepokojujúcim je však fakt, že v 15 zo 17 testovaných výrobkov sa pri mikrobiologických rozboroch našli termotolerantné kampylobaktérie, ktoré sú najčastejšou príčinou infekčných črevných ochorení potravinového pôvodu s príznakmi podobnými salmonelóze.

Závermi testu sa bude zrejme zaoberať český veterinárny dozor, ako aj Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu