Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Silné mrazy zasiahli Európu: Vyžiadali si už najmenej 50 obetí!

Muž uviazol s autom na ceste v Rumunsku Zobraziť galériu (6)
Muž uviazol s autom na ceste v Rumunsku (Zdroj: SITA)

VARŠAVA/ KYJEV/ PRAHA - Najmenej 50 mŕtvych si vyžiadala posledná vlna treskúcich mrazov, ktoré v posledných dňoch zasiahli Európu. Len na Ukrajine zamrzlo v posledných dňoch 18 ľudí, v Poľsku cez víkend 12. Okrem nich však v Poľsku zomrelo sedem osôb na otravu oxidom uhoľnatým kvôli zlému kúreniu, uviedol poľský rozhlas.

Mestá v Európe zasiahli tuhé mrazy, v mnohých krajinách meteorológovia namerali menej ako mínus 20 stupňov Celzia. Susedné Poľsko dnes hlási najchladnejší deň tohtoročnej zimy, nízke teploty panujú aj na Slovensku.

Z Bulharska, Srbska a Talianska bolo hlásené silné sneženie, na mnohých miestach boli namerané teplotné rekordy. Podľa agentúry DPA zamrzlo na Ukrajine pri teplotách okolo mínus 20 stupňov len v noci na dnešok šesť ľudí. Počas posledných troch dní bolo viac ako 400 ľudí na Ukrajine s omrzlinami ošetrených v nemocniciach.

Po celej krajine bolo otvorených okolo 1500 miestností, kde sa ľudia môžu zohriať a dostať zdarma jedlo a pitie. Na Ukrajine zostalo zatvorených mnoho škôl a škôlok.

Aj v Poľsku len v noci na dnešok zomrelo kvôli mrazom päť ľudí. Polícia vo zvýšenej miere kontroluje záhradkárske osady a opustené pozemky, kde sa často zdržujú bezdomovci a opilci - teda najohrozenejšie osoby. V Poľsku dnes meteorológovia zaznamenali rekordný mráz mínus 27 stupňov Celzia v dedinke Stuposiany, ktorá leží na juhovýchode krajiny v pohorí Bieszczady (Bukovské vrchy). Veľmi chladno bolo aj na baltskom pobreží.

Šesť obetí mrazov hlási aj Bulharsko, po štyroch Litva a Rumunsko, tri Srbsko a po jednej Slovensko a Rakúsko. Napríklad v Rumunsku dosiahli teploty mínus 25 stupňov a polovica obyvateľov priemyselného mesta Galac bola dnes ráno kvôli zamrznutým čerpadlám bez pitnej vody.

Dôvodom je podľa odborníkov oblasť vysokého tlaku vzduchu nad severom západného Sibíru, ktorá má za následok prúdenie studeného vzduchu z Ruska na západ. Na samotnom Sibíri panujú teploty okolo mínus 45 stupňov, v noci to bolo aj mínus 54 stupňov. Školy tu zostali zatvorené a energetické firmy hlásia rekordné spotrebu plynu. Podľa agentúry Interfax to sú denne dve miliardy kubických metrov, čo je porovnateľné s ročnou spotrebou Bulharska.

Tuhé mrazy panujú aj na Slovensku, najmä v regiónoch na severe a východe krajiny, kde dnes ráno teplomery ukazovali medzi mínus 15 a mínus 22 stupňami Celzia. Počasie si už aj tu vyžiadalo prvú obeť: podľa záchranárov dnes podľahol podchladeniu muž v Nižnej Šuňave blízko Popradu. Meteorológovia kvôli chladnému počasiu vydali výstrahu prvého stupňa.

Na západe Srbska zomreli v noci zo soboty na nedeľu traja ľudia a prívaly snehu tu zasiahli dopravu a prerušili dodávky elektriny. Ženu (49) našli mŕtvu cestári, keď odhŕňali sneh v regióne Valjevo asi 80 kilometrov od metropoly Belehradu. Dvaja muži prišli o život v rovnakom regióne, jeden bol nájdený blízko svojho domu, ďalší zamrzol vo svojom dome. Sneženie už ustalo, pretrvávajú však veľmi nízke teploty, ktoré v strednom Srbsku klesajú až na mínus 20 stupňov Celzia.

V Taliansku husté sneženie zastavilo dodávky elektriny pre asi 9000 ľudí najmä v Alessandrii a Asti. Vrstvy nového snehu skomplikovali dopravu a talianske médiá hlásili, že školy v Turíne zostali zatvorené.

Rekordné mrazy hlási aj bulharská metropola Sofia a ďalších 15 bulharských miest, vyhlásený bol druhý stupeň výstrahy. Teploty pohybujúce sa okolo mínus 24 stupňoch tu zaznamenali naposledy pred 50 rokmi, informovala agentúra DPA. V krajine zostalo zatvorených viac ako 170 škôl, z toho 129 kvôli epidémii chrípky a 44 kvôli zlému kúreniu.

Veľmi nízke teploty zaregistrovali meteorológovia aj v Nemecku, kde sa najväčšie mrazy očakávajú od stredy. Podľa serveru Welt Online sa ľudia musia pripraviť na teploty mínus 25 až 30 stupňov. V pobaltských krajinách sú kvôli mrazom hlásené štyri obete na životoch.

Podľa expertov nie sú takto nízke teploty v zimných mesiacoch nijako ojedinelé. Ako pripomína agentúra APA, minulú zimu silno mrzlo najmä v decembri. S mrazivým počasím počítajú meteorológovia až do konca týždňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu