Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

V Brazílii spadli výškové budovy, 6 mŕtvych a 20 nezvestných

Záchranári stále hľadajú nezvestných Zobraziť galériu (3)
Záchranári stále hľadajú nezvestných

RIO DE JANEIRO - Najmenej 20 ľudí je stále nezvestných po tom, čo z trosiek troch budov, ktoré sa zrútili v centre mesta Rio de Janeiro, vytiahli vo štvrtok a v noci nadnes brazílski záchranári šesť tiel. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informoval starosta Eduardo Paes.

Starosta povedal, že zo sutín vytiahli aj šesť živých ľudí a previezli ich do nemocnice v Riu de Janeiro. Zrútenie výškových budov v stredu večer 25. januára len zdôraznilo nedostatky mesta, ktoré bude hostiteľom majstrovstiev sveta vo futbale v roku 2014 a olympijských hier v roku 2016, uviedla agentúra Reuters. Výškové budovy, z ktorých jedna mala 20 poschodí, sa zrútili v obrovskom mraku prachu - v pozadí 100-ročného Mestského divadla, postaveného v štýle Belle Époque (1890-1914).

V budovách sa nachádzali úrady, ktoré boli v tom čase už zatvorené, a na inak rušnej ulici sa nachádzalo iba zopár ľudí. Jeden z hlavných členov hasičského tímu, ktorý sa podieľa na záchrannom pláne, uviedol pre Reuters, že "šance na nájdenie živých ľudí v troskách slabnú každú minútu". Paes povedal novinárom, že príčinou zrútenia mohlo byť narušenie konštrukcie budovy pri stavebných prácach, ktoré prebiehali vnútri jednej z budov. Starosta dodal, že nebol zistený únik plynu, ktorý by mohol spôsobiť výbuch - zrútenie teda podľa neho nebolo zapríčinené explóziou.

"Možnosť, že to spôsobil výbuch plynu, je nulová. Podstatou je to, že nie je normálne, aby sa v centre mesta zrútili tri budovy," vyhlásil starosta Ria de Janeiro. Inžinieri uviedli, že na dvoch poschodiach vyššej budovy prebiehali práce bez povolenia mestských úradov: to mohlo spôsobiť jej zrútenie a pád ďalších dvoch budov. Stavebné práce bez povolenia mestského stavebnej komisie v Riu prebiehali na treťom a deviatom poschodí. "Najpravdepodobnejším scenárom je zlyhanie konštrukcie budovy kvôli jej poškodeniu," dodal šéf miestneho združenia inžinierov Luiz Antonio Cosenza.

 

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/heaf_ueeAzM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu