Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Mladá Holanďanka (16) oboplávala svet za rok a jeden deň

Laura Dekkerová Zobraziť galériu (3)
Laura Dekkerová

AMSTERDAM - Šestnásťročná holandská jachtárka Laura Dekkerová sa stala najmladším človekom, ktorý sám oboplával svet. Svoju rok a deň trvajúcu plavbu ukončila v sobotu na karibskom ostrove Saint Martin, oznámila holandská tlačová agentúra ANP.

Rodáčka z Nového Zélandu vyplávala z tohto ostrova 20. januára 2011 v čase, keď mala len 14 rokov. Na svojej jachte Guppy preplávala zhruba 27.000 námorných míľ.

Proti expedícii mladej Holanďanky vopred protestovali organizácie na ochranu práv detí a úrady, ktoré sa obávali o jej zdravie. V jej prospech napokon rozhodol holandský súd.

Dekkerovej úspech však nebude oficiálne zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov. Tá totiž po opakovaných kontroverziách zrušila kategórie týkajúce sa tínedžerov, aby ich nepovzbudzovala do riskantných dobrodružstiev.

Rekord najmladšej samostatnej plavkyne doteraz patril Jessice Watsonovej. Austrálčanka svoju plavbu začala 18. októbra 2009 v Sydney a na miesto štartu sa vrátila 15. mája 2010, tri dni pred svojimi 17. narodeninami.

Holanďanka Dekkerová bude mať sedemnásť až 20. septembra. Narodila sa na rodičovskej lodi a plachtiť sa naučila už vo veľmi mladom veku. V jej zámere oboplávať svet ju podporovali aj rodičia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu