Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Kapitán Concordie: Manéver mi prikázala spraviť spoločnosť Costa Cruises

Havarovaná Concordia
Havarovaná Concordia

RÍM - Potápači dnes pokračujú v pátraní po 19 nezvestných ľuďoch z prevrátenej výletnej lode Costa Concordia pri pobreží Talianska. Záchranári zároveň zvažujú, či z plavidla začnú odčerpávať časť z pol milióna galónov paliva, aby tak zabránili environmentálnej katastrofe.

Pátranie prebieha celých 24 hodín, pričom potápači sa zameriavajú na oblasti, kde nezvestných naposledy videli, a na miesta, kde sa možno zhromaždili kvôli evakuácii, ale prehľadávajú aj jednotlivé kabíny. Predstaviteľ civilnej obrany poverený záchrannými prácami sa dnes má stretnúť s technickými odborníkmi a spolu rozhodnú, či sa vôbec operácia na odčerpanie paliva môže začať, keďže prebieha pátranie po nezvestných.

Kapitán lode Costa Concordia Francesco Schettino je obvinený z toho, že 290 metrov dlhé plavidlo doviedol príliš blízko k pobrežiu talianskeho ostrova Giglio, kde narazilo na skalný výčnelok a poškodilo sa. Kapitán tak chcel urobiť manéver, známy ako "pozdrav", ktorý robievajú výletné lode, aby turistom poskytli dobrý výhľad na pobrežie a príležitosť zamávať miestnym obyvateľom. Schettino je obvinený z mnohonásobného zabitia a z predčasného opustenia lode, na ktorej sa viezlo 4200 ľudí a členov posádky. Tragédia si zatiaľ vyžiadala 13 obetí.

Kapitán však prokurátorom povedal, že príkaz na uskutočnenie manévru dostal od majiteľov lode - od spoločnosti Costa Cruises. Dni od nešťastia ubiehajú a čoraz viac sa objavujú pochybnosti, kto nesie konečnú zodpovednosť na nehodu. Spoločnosť Costa Cruises ju pripisuje "nešťastnej ľudskej chybe" a zvaľuje ju priamo na plecia kapitána. Už mu pozastavila výkon služby a oznámila, že nebude platiť ani jeho právnické výdavky.

Do talianskych denníkov v nedeľu prenikli prepisy z vypočúvania Schettina vyšetrovateľmi. Kapitán im povedal, že manéver mu nariadila spoločnosť Costa Cruises, aby potešil pasažierov výhľadom a pritiahol pozornosť verejnosti. "Bolo to plánované, mali sme to podľa nariadenia urobiť už o týždeň skôr, ale kvôli nepriaznivému počasiu to nebolo možné," povedal Schettino, ktorého citoval taliansky denník Corriere della Sera. "Trvali na tom. Povedali: 'Robíme turistické vyhliadky, musí nás byť vidieť, musíme mať publicitu a pozdravovať obyvateľov ostrova,'" dodal kapitán vyšetrovateľom.

Kapitán ďalej povedal, že podobné manévre s loďou Costa Concordia a s ďalšími plavidlami spoločnosti Costa Cruises robil popri talianskom pobreží posledné štyri mesiace pravidelne. Pobrežie je totiž posiate malými ostrovčekmi, ktoré sú u turistov obľúbené. "Takéto manévre robíme často, keď sa plavíme popri pobreží Sorrenta či Capri, robíme ich všade," konštatoval kapitán.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu