Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Wikipedia nefunguje: Protestuje proti USA, ktoré chce zaviesť cenzúru!

Wikipedia už nefunguje
Wikipedia už nefunguje (Zdroj: wikipedia.org)

WASHINGTON - Už je to tu! Anglická verzia Wikipedie sa dnes formou svojho vypnutia rozhodla protestovať proti plánovanému protipirátskemu zákonu, o ktorom rokuje americký Kongres.Ten podľa nej a ďalších internetových stránok ohrozuje slobodu na internete.

Namiesto úvodnej stránky najväčšej internetovej encyklopédie sa objavila čierno-iela obrazovka s titulkom "Predstavte si svet bez voľného prístupu k vedomostiam", krátkym vysvetlením a odkazom na ďalšie detaily. Okrem Wikipédie sa do protestnej iniciatívy zapojil aj portál pre zdieľanie správ Reddit.com.

Anglickú verziu Wikipedie denne navštívi približne 25 miliónov ľudí. Ide o prvú odmlku populárnej webstránky za jedenásť rokov jej existencie. Informácie o pripravovanej legislatíve zobrazuje od 06:00 SEČ. Výpadok má trvať 24 hodín. Reddit.com svoje služby obmedzí na 12 hodín.

Wikipedia sa rozhodla bezprecedentný krok učiniť na protest voči dvom zákonom zameraným proti počítačovému pirátstvu. Podľa nich by americké úrady mohli od spoločností zabezpečujúcich pripojenie k internetu vyžadovať, aby americkým užívateľom zablokovali stránky s odkazmi na nelegálne kópie filmov alebo hudby, pretože sa tým poškodzuje ochrana duševného vlastníctva. Internetové vyhľadávače by zasa nesmeli zobrazovať výsledky, na ktorých sú odkazy vedúce k nelegálnemu obsahu.

Proti chystanej legislatíve vystupujú aj ďalší internetoví giganti ako Google, Facebook, Yahoo, Twitter či eBay. Svoje služby však zatiaľ neobmedzili. Google sa vo štvrtok na svojej stránke chystá zverejniť informácie o kontroverzných návrhoch. Výkonný riaditeľ Twitteru Dick Costolo sa k zámeru obmedziť služby postavil kriticky. "Uzavrieť globálnu firmu v reakcii na jeden problém národnej politiky je pochabé," uviedol.

Republikánsky predseda súdneho výboru Snemovne reprezentantov a sponzor jedného zo zákonov Lamar Smith označil odpojenie Wikipédie za "reklamný trik, ktorý poškodzuje svojich užívateľov šírením strachu a nie faktov".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu