Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šok z USA: FBI obvinila Slováka, "lieta" v zločine za pol miliardy!

Na spise medzi obvinenými figuruje aj meno Slováka
Na spise medzi obvinenými figuruje aj meno Slováka (Zdroj: scribd.com)

BRATISLAVA/WASHINGTON - Americké ministerstvo spravodlivosti a FBI začali tvrdo bojovať proti internetovému pirátstvu. Zablokovali server megaupload.com, ktorý podľa vyšetrovateľov zdieľaním filmov a ďalšieho chráneného obsahu spôsobil majiteľom práv škodu za pol miliardy dolárov. V súvislosti s týmto trestným činom zažalovali sedem osôb a dve spoločnosti. Medzi obvinenými je aj Slovák Július Bencko.

Ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že začalo trestné stíhanie zakladateľa služby Kima Schmitza, ktorý vystupuje pod menom Kim Dotcom, a piatich manažérov firmy. Schmitz a traja jeho spolupracovníci boli už zadržaní v Aucklande na Novom Zélande, po ďalších dvoch sa pátra.

Medzi obvinenými je aj Slovák Július Bencko, ktorý bol podľa FBI vedúcim grafikom spoločnosti, navrhol napríklad logo Megaupload a cez svoju spoločnosť Basemax vlastní 2.5% Megaupload Limited. Za rok 2010 obdržal z nelegálnej činnosti vyše milión dolárov.

 

Documento del FBI por el cierre de Megaupload.com

Odborníci radia megaupload.com medzi pätnásť najnavštevovanejších serverov na svete. Obľubu si získal nielen svojou veľkosťou a funkčnosťou, ale aj vďaka priazni mnohých celebrít, ktoré služby serveru propagovali. Patrí k nim napríklad americká speváčka Alicia Keysová alebo rapper Kanye West.

Tesne pred zablokovaním serveru sa na jeho webových stránkach objavilo vyhlásenie, že obvinenia z porušovania zákonov o copyrighte sú "groteskne prehnané". Veľká väčšina obsahu je podľa vyhlásenia bez závad.

Mnohí používatelia služby podľa agentúry AP využívali megaupload.com na zdieľanie filmov, televíznych show a hudby. Server tiež za poplatok umožňoval rýchlejšie umiestnenie a stiahnutie súborov a zarábal ako nosič reklamy.

Podľa žalobcov si zakladateľ firmy Schmitz, ktorý je nemeckého pôvodu a je občanom Nemecka a Fínska, len v roku 2010 nezákonne zarobil 42 miliónov dolárov.

Americký Kongres prerokúva dva zákony proti počítačovému pirátstvu. Podľa nich by americké úrady mohli od spoločností zabezpečujúcich pripojenie k internetu vyžadovať, aby americkým užívateľom zablokovali stránky s odkazmi na nelegálne kópie filmov alebo hudby. Internetové vyhľadávače by zasa nesmeli zobrazovať výsledky, na ktorých sú odkazy vedúce k nelegálnemu obsahu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu