Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výskum o Wikipédii nepoteší študentov: Encyklopédia upadá!

Wikipédia
Wikipédia

WASHINGTON - On-line encyklopédii Wikipédia ubúdajú po anglicky píšuci autori, čo sa negatívne prejavuje na kvalite neustále sa dopĺňajúcej databázy určenej pre používateľov internetu.

Napísal o tom vedecký časopis American Behavioral Scientist, z ktorého pred niekoľkými dňami citoval aj denník USA Today. Podľa výskumu Aarona Halfakera z univerzity v Minnesote Wikipedia v roku 2007 mala 56.000 anglicky píšucich prispievateľov, kým v roku 2012 už len 35.000. Príčina je podľa všetkého v skomplikovaní procesu vytvorenia článku a opráv už existujúcich hesiel, poznamenal Halfaker.

Wikipédia sa z encyklopédie, v ktorej mohol robiť opravy každý používateľ, zmenila na encyklopédiu, v ktorej sa používateľ musí prebojovať cez systém automatického zákazu zmeny údajov v heslách a pritom má stále chcieť dobrovoľne a zadarmo obetovať svoj čas a energiu pre redakciu. Táto situácia vyústila do poklesu počtu po anglicky píšucich autorov hesiel, a následne môže viesť k postupnej strate schopnosti encyklopédie byť operatívnym zdrojom informácií v režime on-line, hovorí sa v článku Halfakerovho tímu.

Bez ohľadu na to, že záver štúdie vedcov vyznieva voči Wikipédii pesimisticky, aj tak zostáva najväčšou on-line encyklopédiou na svete. Ide o databázu viac ako 23 miliónov článkov v 285 jazykoch sveta. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu