Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Budova EP bude niesť meno českého exprezidenta Václava Havla

Václav Havel
Václav Havel

ŠTRASBURG - Jedna z nových budov Európskeho parlamentu (EP) ponesie meno bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla. Rozhodlo o tom vedenie parlamentu na návrh jeho podpredsedu Libora Roučka, poslanca za českú stranu ČSSD. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Mediafax.

"Václav Havel predstavuje pre Európanov symbol boja za ľudské a občianske práva, slobodu, demokraciu a európsku jednotu. Tieto priority a ideály tvoria základné hodnoty činnosti Európskeho parlamentu. O naplňovanie týchto hodnôt na európskom kontinente však usiluje aj Rada Európy, ktorej pôsobenie Václav Havel tiež mnohokrát ocenil," uviedol vo vyhlásení Rouček. Tvrdí, že práve preto je budova EP vhodným objektom, ktorý by mal niesť meno posledného československého a prvého českého prezidenta.

Roučkov návrh prijalo predsedníctvo na pondelkovom rokovaní, pričom rozhodnutie už je definitívne. Za najvhodnejšiu vybrali europoslanci "budovu B" v Štrasburgu.

"Táto budova predtým patrila Rade Európy, teraz dochádza k prevodu vlastníckych práv na EP. Keď bude budova pripravená k prevádzke pre parlament, automaticky sa bude nazývať po exprezidentovi Havlovi," uviedla pre Mediafax Klára Šubrtová z tlačového oddelenia českej delegácie EP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu