Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ruzyňské letisko už nesie názov Letisko Václava Havla Praha

Ruzyňské letisko
Ruzyňské letisko (Zdroj: Wikipedia)

PRAHA - Ruzyňské letisko v českej metropole, najvyťaženejšie v stredoeurópskom priestore, nesie od dnešného dňa oficiálne názov Letisko Václava Havla Praha.

Myšlienku režiséra a producenta slovenského pôvodu, pôsobiaceho v českom hlavnom meste, Fera Feniča, ktorú podporilo množstvo ďalších osobností z ČR i spoza jej hraníc, celkove však desiatky tisícok občanov, sa podarilo dotiahnuť do praxe po tri štvrte roku.
      
Slávnostný ceremoniál, ktorý moderoval Marek Eben a na ktorom sa zúčastnilo asi 600 pozvaných hostí, sa uskutočnil dnes, v deň nedožitých 76. narodenín bývalého československého a českého prezidenta. Nechýbali na ňom ani významní predstavitelia politického a spoločenského života, vrátane ministra zahraničných vecí Karla Schwarzenberga i šéfa rezortu financií Miroslava Kalouska, ale ani arcibiskup pražský kardinál Dominik Duka či primátor Prahy Bohuslav Sobota.
      
Bývalá prvá dáma ČR Dagmar Havlová dala súhlas na premenovanie medzinárodného letiska Praha-Ruzyně ešte v januári, vláda návrh z dielne ministerstva dopravy schválila v marci 2012. Vdova po Václavovi Havlovi dnes konštatovala, že práve letisko je vhodným miestom na pripomenutie jej manžela, pretože ide o križovatku - križovatku voľných myšlienok.
      
Zmena sa neprejaví iba v označení letiska, príletových a odletových hál, informačných hláseniach, ale v jeho priestoroch sa ráta aj s poctou Václavovi Havlovi. Na letisku umiestnia napríklad ilustráciu výtvarného umelca Petra Sísa Poslední audiencie, ktorú vytvoril pre špeciálne vydanie Hospodářskych novin pri príležitosti Havlovho úmrtia, v priechode medzi terminálmi 1 a 2 pribudne umelecký objekt - dielo Bořka Šípka, ktorý by mal evokovať divadlo, z balkónikov tu návštevníci budú môcť sledovať úryvky z Havlových divadelných hier.
      
Vlani na pražskom letisku vybavili takmer 11,8 milióna cestujúcich, čo bolo o dve percentá viac ako v roku 2010.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu