Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pokles ratingov v eurozóne: Slovensku hrozí bankrot, 180 miliárd v čudu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL/BRATISLAVA - Minulotýždňové zníženie ratingov deviatich krajín eurozóny vrátane Slovenska vyvolalo na akciových trhoch napätie. Informácia sa okrem toho nepriaznivo odrazila aj na záchrannom fonde eurozóny (EFSF), ktorý by po znížení ratingu Francúzska a Rakúska mohol prísť až o 180 miliárd eur. Dnes sa navyše objavili informácie o tom, že riziko bankrotu Slovenska stúplo až na jednu pätinu.

Okrem Slovenska znížila v piatok medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's rating ďalším ôsmim krajinám vrátane Francúzska, Rakúska, Talianska či Španielska. Dlhodobé ratingy naopak potvrdila v prípade Nemecka, Belgicka, Fínska, Estónska aj Írska. Na informácie už reagovali svetové trhy.

15:55 Európska komisia (EK) tvrdí, že disponuje lepšími a kvalitnejšími správami o stave národných ekonomík a financií členských štátov EÚ ako veľké ratingové agentúry. Kritika bola zameraná hlavne voči americkej agentúre Standard & Poor's (S&P), ktorá v piatok znížila ratingy deviatim európskym krajinám, vrátane Francúzska.

 "Máme viac informácií ako ratingové agentúry a myslíme si, že v ich správe je veľa chýbajúcich elementov," povedal dnes počas tradičného stretnutia s novinármi hovorca EK pre finančné záležitosti Oliver Bailly.

15:40 Zhruba dve tretiny Talianov pochybujú o výhodách európskej meny a viac než 30% je presvedčených, že by bolo lepšie, ak by sa Taliansko vrátilo k líre. Ukázal to prieskum spoločnosti pre výskum verejnej mienky ISPO, ktorý priniesol denník Corriere della Sera.

14:12 Členské štáty eurozóny, ktorým ratingová agentúra S&P zhoršila hodnotenie ich úverovej dôveryhodnosti, by mali zvýšiť svoje garancie v Európskom fonde finančnej stability (EFSF). Vyhlásil to v pondelok vplyvný predstaviteľ nemeckých vládnych kresťanských demokratov. Úverovú kapacitu záchranného fondu eurozóny treba podľa neho udržať na súčasnej úrovni a zabezpečiť, aby si mechanizmus udržal svoj najvyšší rating AAA.

13:54 Rakúsko sa bude snažiť získať od agentúry Standard & Poor's späť trojáčkový rating, aby aj naďalej malo špičkový rating od všetkých agentúr, povedal dnes rakúsky minister zahraničných vecí Michael Spindelegger.

13:25 Zhoršujúca sa dlhová kríza v eurozóne môže ďalej znižovať dopyt regiónu po rope. Informovala o tom v pondelok Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Vo svojej pravidelnej mesačnej správe zároveň mierne znížila svoju prognózu globálneho rastu dopytu po rope pre tento rok o 10 tisíc barelov denne na 1,06 mil. barelov denne.

12:59 Japonský minister financií Jun Azumi  vyhlásil, že ho znepokojuje výrazné oslabenie eura. Podľa neho dlhové problémy Európy ohrozujú rast japonskej ekonomiky. Azumi sa tiež obáva, že dopady problémov v eurozóne by sa mohli rozšíriť cez dlhopisové trhy na finančné inštitúcie.

12:44 Načasovanie zníženia ratingu agentúrou Standard & Poor 's deviatke krajinám eurozóny je veľmi podivné, povedal dnes hovorca Európskej komisie Olivier Bailly. Prišlo podľa neho vo chvíli, keď sa objavilo množstvo pozitívnych správ.

12:24 Medzinárodná ratingová agentúra Moody's uviedla, že dlhy Francúzska a prípadné nepredvídateľné záväzky zaťažujú stabilný výhľad hodnotenia úverovej spoľahlivosti krajiny, ktoré je teraz na stupni Aaa.

12:13 Grécky premiér Lucas Papademos verí tomu, že dohoda o výmene gréckych dlhopisov sa dosiahne včas. Atény sa potrebujú dohodnúť so súkromným sektorom, Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom (MMF), aby sa vyhli bankrotu, keď budú v marci splatné grécke dlhopisy. Rokovania s veriteľskými bankami sa však v piatok zastavili bez dosiahnutia dohody.

12:06 Štátna Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) predala dnes 364-dňové štátne pokladničné poukážky (ŠPP) SR v hodnote 294,5 milióna eur, z toho 1 milión eur zahraničným investorom.

12:05 Bill Gross z dlhopisového fondu Pimco  očakáva bankrot Grécka. Zníženie ratingov krajín eurozóny od S&P ukazuje, že krajiny môžu zlyhať v plnení svojich záväzkov. Grécko toho bude prvým dokladom, povedal.

11:10 Neistota okolo gréckej dlhovej krízy ohrozuje stabilitu v Európe viac ako zhoršenie úverových ratingov deviatich členských štátov eurozóny, vyhlásil britský minister financií George Osborne. Lídrov eurozóny vyzval na väčšie úsilie v boji o podporu spoločnej meny.

10:57 Pravdepodobnosť bankrotu Slovenska vzrástla na 19,4%. Informovala o tom poradenská spoločnosť CMA DataVision. V treťom kvartáli bola pravdepodobnosť, že SR nedokáže splácať svoje záväzky, podľa jej údajov 15,8 %. Najrizikovejšou krajinou zostalo Grécko s pravdepodobnosťou bankrotu 93,8%.

10:54 Kurz eura znovu klesol oproti jenu na 11-ročné minimum a oproti doláru sa naďalej pohybuje okolo 17-mesačného minima. Riziko zníženia ratingu hrozí aj Európskemu fondu finančnej stability (EFSF).

09:59 Európske akciové trhy po úvodnom poklese rastú, euro zmazalo mierne straty voči doláru.

09:50 Garancie Nemecka v Európskom fonde finančnej stability (EFSF) v sume 211 miliárd eur sú dostatočné aj po znížení spomínaných ratingov. Povedal to nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. "Garancie sú dostatočné. Lídri štátov a vlád sa rozhodli, že stály Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) nahradí EFSF už tento rok," uviedol.
 

09:33 Zhoršenie úverových ratingov členských štátov eurozóny znamená, že celá Európa vrátane Veľkej Británie musí vystupňovať úsilie o obnovu hospodárskeho rastu. V nedeľu to vyhlásil britský minister zahraničných vecí William Hague. Vláda v Londýne sa podľa neho pripravuje na rôzne scenáre. Medializované informácie, podľa ktorých jeho ministerstvo pripravuje opatrenia na pomoc britským občanom žijúcim v eurozóne v prípade kolapsu spoločnej meny, však minister odmietol potvrdiť.

09:04 Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble vyhlásil, že vznikajú kroky smerujúce k obmedzeniu vplyvu ratingových agentúr ako je napríklad Bloomberg.

09:03 Výrobca televízorov Foxconn bude vo svojom nitrianskom závode hromadne prepúšťať. Spoločnosť dopláca na nezáujem o televízory Sony, ktoré pre japonskú firmu výhradne vyrába. O prácu by malo prísť okolo 600 ľudí. Dôvodom je podľa hovorkyne firmy Heleny Windischovej nepriaznivá situácia na svetových i európskych trhoch v rámci LCD TV biznisu, ktorý ovplyvňuje strategického partnera závodu - spoločnosť Sony.

09:02 Európske trhy začínajú týždeň v červenom, čoho vplyvom banky strácajú.

08:57 Piatkové obchodovanie titulov z amerického indexu S & P 500 zakončilo prvýkrát z minulého týždňa v strate. Dôvodom bola špekulácie o znižovaní ratingov niektorých európskych krajín, ku ktorému po záveru trhov naozaj došlo.

08:34 Európska centrálna banka (ECB) urobí všetko, čo je v jej silách, aby upokojila situáciu po tom, ako ratingová agentúra Standard & Poor's v piatok znížila ratingy niekoľkým členom eurozóny. Vyhlásil to člen Rady guvernérov ECB Ewald Nowotny.

08:29 Japonské akcie začali týždeň poklesom na najnižšiu tohtomesačnú hodnotu. Dôvodom bolo piatkové zníženie ratingu deviatich krajín eurozóny. Nervozitu na trhu spôsobuje aj neistota okolo dohody o reštrukturalizácii gréckeho dlhu so súkromnými investormi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu