Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Havária luxusnej lode má ďalšie dve obete, 15 je stále nezvestných!

Prevrátená loď Costa Concordia po stroskotaní Zobraziť galériu (11)
Prevrátená loď Costa Concordia po stroskotaní (Zdroj: SITA)

RÍM - Talianska pobrežná stráž dnes oznámila, že jej potápači objavili ďalšie dve telá obetí vo vraku stroskotanej luxusnej výletnej lode Costa Concordia. Telá dvoch starších mužov našli v potopenej časti, obaja mali oblečené záchranné vesty. Celkový počet potvrdených obetí tak stúpol na päť.

Nezvestných zostáva ešte 15 ľudí, z toho šesť členov posádky, ktorá údajne pracovala v blízkosti strojovne, v časti lode, ktorá sa potopila.

Ďalších troch ľudí našli mŕtvych a troch dnes zachránili živých, vyše 24 hodín po nehode. Išlo o juhokórejský manželský pár na svadobnej ceste, našli ich v jednej z kabín lode a talianskeho člena posádky, ktorého dnes popoludní so zlomenou nohou dostali z lode vrtuľníkom.

 

Pasažierka z Južnej Kórei po záchrane z havarovanej lode
Zobraziť galériu (11)
Pasažierka z Južnej Kórei po záchrane z havarovanej lode  (Zdroj: SITA)

 

Potápači vylovili aj čiernu skrinku - lodný záznamník. Kapitána posádky zatkli a obvinili zo zabitia a opustenia lode, keď na nej ešte zostali ľudia. Bráni sa argumentom, že skaliská, na ktorých jeho loď v blízkosti ostrova Giglio stroskotala, neboli označené.

 

Kapitána lode Francesca Schettina odváža polícia
Zobraziť galériu (11)
Kapitána lode Francesca Schettina odváža polícia  (Zdroj: SITA)

 

Hovorca talianskej pobrežnej stráže Luciano Nicastro vyhlásil, že loď sa priblížila nebezpečne blízko brehu, čo s veľkou pravdepodobnosťou spôsobilo nehodu. Úplne to však môže objasniť až ďalšie vyšetrovanie. Súčasne však ocenil kapitána za to, že po nabehnutí na plytčinu pohotovo spustil kotvu a dostal loď bližšie ku brehu, čo umožnilo rýchlu a bezpečnú evakuáciu tisícov cestujúcich.

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu