Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Gyurcsány sa pustil do Orbána: Nie je diktátor, ale futbalista!

Ferenc Gyurcsány
Ferenc Gyurcsány (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán nie je diktátorom a Maďarsko nie je diktatúrou. Povedal to pre dnešné vydanie portugalského denník Público maďarský ľavicový expremiér Ferenc Gyurcsány, podľa ktorého sa ale voči Orbánovi musí vytvoriť silná a dôveryhodná opozícia.

"Maďarsko prešlo v uplynulých 20 rokoch mnohými krízami. Teraz však prvýkrát čelí naraz politickej, ústavnej i hospodárskej kríze," konštatoval Gyurcsány. Podľa neho Orbán nie je diktátorom a Maďarsko nie je diktatúrou.
      
"Orbán je autokratickým vodcom, ktorý má rád futbal, ale na ihrisku hrá rád sám, bez súperov," domnieva sa niekdajší premiér.
      
Gyurcsány uznal, že socialisti si zaslúžili volebnú prehru, ale poskytnúť dvojtretinovú väčšinu Orbánovi, s ktorým krajina už mala určité skúsenosti, nebolo dobrým nápadom. "Teraz za to pykáme," poznamenal.
      
Najväčšou výzvou Maďarska v nadchádzajúcich rokoch je, ako tvrdí Gyurcsány, spojiť všetkých demokratov voči Orbánovi. "Nikto z nás nie je dostatočne silný, aby sám zdolal Orbána, preto musíme spolupracovať. Ide teraz o život a o smrť," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu