Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bizarné predpisy českej vlády: Čo je to obed a prasa je druhom prasaťa!

Vláda českého premiéra Petra Nečasa preberala aj problematiku toho, čo je to vlastne obed.
Vláda českého premiéra Petra Nečasa preberala aj problematiku toho, čo je to vlastne obed.

PRAHA - Kuriózne právne predpisy sa vyskytnú asi v každej vláde. Tá česká sa postarala o pár celkom vtipných. Dokázala ju potrápiť napríklad aj taká maličkosť ako definícia slova hračka či prasa.

Keď v roku 2003 vydávala svoje nariadenie o hračkách vláda Vladimíra Špidlu, svet bol ešte jednoduchý. Kabinet vychádzal z toho, že každý zhruba vie, čo je hračka ("Na účely tohto nariadenia sa za hračku považuje akýkoľvek výrobok navrhnutý alebo zjavne určený na hranie deťom mladším ako 14 rokov."). Pre istotu nasledoval zoznam dvadsiatich výnimiek, ako napríklad vianočné ozdoby, športové potreby a vzduchovky. Od tej doby sa svet skomplikoval.

Vláda Petra Nečasa cítila v novom nariadení nutnosť definovať funkčnú hračku, kozmetickú hračku, hračku do vody a dokonca aj pojem nebezpečenstvo ("potenciálny zdroj poškodenia zdravia") a riziko ("pravdepodobná miera výskytu nebezpečenstva").

Aj zoznam všetkého, čo nie je hračkou, povážlivo narástol: nielenže sem nepatrí puzzle pozostávajúce z viac ako 500 častí alebo praky a katapulty, ale hračkou nie sú ani hracie automaty, vrátane automatov na mince.

Vlaňajším kráľom právnych definícií sa však stal tamojší minister školstva Josef Dobeš s novou vyhláškou o školskom stravovaní. Doterajšia, šesť rokov stará vyhláška iba rozlišovala hlavné jedlá (obed a večera) od doplnkových (raňajky, desiata).

Minister však novo zadefinoval, čo je to obed - tým sa rozumie "polievka alebo predjedlo, hlavný chod, nápoj a prípadne doplnok - šalát, dezert, ovocie".

Žiadny z vlaňajších predpisov však neprekoná tvorbu úradníckej vlády Jana Fischera. V roku 2010 jej minister poľnohospodárstva definoval zimný spánok a v roku 2009 pamätne stanovil: "Prasaťom sa rozumie zviera druhu prasa."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu