Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Česi pohostili Medvedeva vo veľkom štýle: Kuriózna večera v kláštore!

Prezidentské páry: Dmtrij Medvedev a Václav Kalus s manželkami Zobraziť galériu (2)
Prezidentské páry: Dmtrij Medvedev a Václav Kalus s manželkami

PRAHA - Starobylá knižnica so 42-tisíc knihami, výhľad na nočnú Prahu a na večeru kačica s kapustou. Také privítanie pripravil český prezident Václav Klaus svojmu ruskému kolegovi Dmitrijovi Medvedevovi. Jeden z najmocnejších mužov sveta pricestoval v stredu večer do Česka druhýkrát počas pomerne krátkeho obdobia 20 mesiacov. Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz.

Špeciál s ruským prezidentom pristál v stredu krátko pred 19.30 h na letisku v Prahe-Ruzyni, kde ho privítala čestná jednotka Hradnej stráže. Medvedev pricestoval na pozvanie českého prezidenta Klausa na dvojdňovú oficiálnu návštevu Česka. Po prílete sa odviezol s manželkou Svetlanou v limuzíne značky Mercedes Pullman do Strahovského kláštora, kde ich čakala večera s Václavom a Líviou Klausovcami. Tí išli ruskému páru v ústrety a Klaus držal v ruke kyticu v troch farbách, ktoré majú ruská a česká vlajka spoločné.

Vo Filozofickej sále Strahovského kláštora sa nachádza knižnica plná vzácnych kníh a Medvedevovcom ukázali jej poklady. Prehliadku im chorálmi spríjemňoval súbor Vagantes.

Česi pohostili Medvedeva vo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)


Obidve manželské dvojice potom vyšli do kláštorných záhrad a z ich terasy si vychutnávali pohľad na nočnú Prahu. Uvítací večer vyvrcholil súkromnou večerou. Servírovalo sa typické české menu: pražská šunka, hovädzí vývar, kačica s kapustou. Jedlo hostia zapíjali českým vínom. Na záver sa konal koncert v kláštornej bazilike, ktorý pripravil Chrámový zbor a fanfárový orchester Hradnej stráže.

Slávnostné privítanie prezidenta Ruskej federácie s vojenskými poctami sa uskutoční na 1. nádvorí Pražského hradu dnes dopoludnia. Medvedeva čakajú rokovania s prezidentom i premiérom Petrom Nečasom a otvorenie výstavy Cársky dvor za vlády Romanovovcov, ktorá v Prahe predstaví výber vzácnych exponátov zo zbierok moskovského Kremľa.

Počas návštevy ruského prezidenta sa očakáva podpísanie 13 bilaterálnych zmlúv. České médiá informovali, že Rusko má záujem o zákazku na dostavbu jadrovej elektrárne Temelín. Odlet ruského prezidentského páru je naplánovaný na 17.40 h.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu