Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Klaus a Medvedev pobavili: Tlmočníkom dopĺňali slovíčka!

Klaus a Medvedev si potriasli rukami
Klaus a Medvedev si potriasli rukami (Zdroj: SITA)

PRAHA - Na Pražskom hrade začal za prítomnosti prezidentov ČR a Ruska Václava Klausa a Dmitrija Medvedeva slávnostný obed delegácií oboch krajín. Aj pri kančom ragú sa politici venovali pracovným témam. Prezident Klaus tiež pri tejto príležitosti zopakoval, že česká strana v súťaži na dostavbu elektrárne Temelín zaistí všetkým uchádzačom rovnaké podmienky. Poznamenal tiež, že kontrakty, ktoré boli dnes uzavreté, sú najlepším receptom na ekonomické problémy v Európe.

O dostavbu Temelína má veľký záujem ruské konzorcium Rosatomu a plánovaná veľká zákazka bola jednou z diskutovaných tém. Na tlačovej konferencii, ktorá obedu predchádzala, zdôraznil český prezident, že Rusi ponúkajú najvyšší podiel českých subdodávateľov stavby. Tretí a štvrtý blok Temelína má byť hotový najneskôr v roku 2025.

Ruský prezident pred jedlom ocenil Prahu ako jedno z najkrajších miest sveta a pripomenul, že sa do nej rád vracia. Naposledy tu bol vlani v apríli, keď s americkým prezidentom Barackom Obamom podpísali odzbrojovaciu zmluvu. Medvedev sa zmienil aj o blízkosti českej a ruskej kultúry aj o spoločnom boji proti fašizmu.

"Samozrejme boli aj zložité obdobia v našich vzťahoch, ale sme presvedčení, že by sme ich nemali zaťažovať nedôverou," podotkol ruský prezident. Pripomenul tiež to, že Praha bola v medzivojnovom období jedným z kultúrnych centier ruskej emigrácie. Na ruských umelcov, ktorí po októbrovej revolúcii našli domov v Československu, odkázal Medvedev aj v slávnostnom prípitku. "Nech prekvitá národ tvrdý ako žula, horúci ako granát a čistý ako krištáľ," parafrázoval báseň ruskej medzivojnovej spisovateľky Maríny Cvetajevovej venovanú Čechom.

Obaja prezidenti pri prejavoch na slávnostnom obede pobavili poslucháčov tým, že radili tlmočníkom. Klaus najprv v ruštine dopĺňal slovo do tlmočenia svojho vystúpenia. Medvedev potom pripomínal tlmočníkovi svoju zmienku o československom prezidnetovi T.G. Masarykovi.

Na obede sa podávala kulajda s hríbikmi, diviačie ragú s karlovarskou knedľou a na záver čokoládová pena s ovocím. Okrem ruských hostí si pochutnávali napríklad český premiér Petr Nečas, predsedníčka snemovne Miroslava Němcová, šéf Senátu Milan Štěch aj ďalší politici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu