Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Demonštranti pred operou v Budapešti: Maďarská republika ešte bude!

Demonštranti protestujú proti vláde Viktora Orbána
Demonštranti protestujú proti vláde Viktora Orbána (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Pod heslom "Maďarská republika ešte bude" začala sa dnes večer pred budovou budapeštianskej opery demonštrácia občianskych organizácií a opozičných strán, na ktorú prišlo niekoľko tisíc ľudí.

 Polícia popoludní uzavrela časť Andrássyho cesty neďaleko opery, kde sa o 20.00 h bude konať galakoncert pri príležitosti vstupu novej maďarskej ústavy do platnosti.

Podujatie zabezpečujú desiatky policajtov, ktorí prístup k budove opery ohradili lanami. Protestnú akciu zorganizovali viaceré občianske združenia, medzi nimi Štvrtá republika, Maďarské hnutie Solidarita, Demokratická charta a opozičné strany - Maďarská socialistická strana (MSZP), Demokratická koalícia a ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP). Súčasne s budapeštianskou demonštráciou sa koná protest solidarity v nemeckom Berlíne.

MSZP avizovala, že protestom chce dať najavo, že Maďarská republika sa vráti. V novom základnom zákone, platnom od 1. januára 2012, totiž figuruje ako názov krajiny už iba Maďarsko, nie Maďarská republika.

Poslanec MSZP Tibor Szanyi povedal, že prichádzajúcich účastníkov galakoncertu, medzi ktorými budú aj najvyšší štátni činitelia, nechcú napádať, iba im "silou masy demonštrovať, že republika sa vráti".

Polhodinu pred demonštráciou sa zhromaždilo niekoľko desiatok protidemonštrantov, ktorí sa potom pridali k hlavnej demonštrácii. Vyhlásili, že sa nezhromaždili podporiť premiéra Viktora Orbána, ktorý podľa nich "nemá veľmi dôvod na oslavy". Protestujú proti tomu, že ulice obsadzujú priaznivci expremiéra Ferenca Gyurcsánya, ktorý v roku 2007 zasiahol hrubou policajnou silou voči vtedajším protivládnym demonštrantom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu