Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Maďari majú novú ústavu: Maďarská republika už neexistuje!

Viktor Orbán
Viktor Orbán

BUDAPEŠŤ - V Maďarsku dnes nadobudli platnosť ústavné zmeny, ktoré mnohí domáci i zahraniční kritici považujú za kontroverzné a hovoria o oslabovaní demokratickej podstaty maďarského štátu. Nová ústava, ktorú presadila konzervatívna vláda Viktora Orbána, napríklad obsahuje nacionalistické prvky a zvyšuje vládnu kontrolu nad justičným systémom i centrálnou bankou.

Preambula ústavy obsahuje odkaz na kresťanstvo a stredoveké maďarské kráľovstvo. Boh a kresťanstvo majú udržiavať "duchovnú a intelektuálnu jednotu maďarského národa". Manželstvo je podľa ústavy zväzkom muža a ženy.

Zem sa už oficiálne nevolá Maďarská republika, ale len Maďarsko. Ústava tiež otvára možnosť pre etnických Maďarov žijúcich mimo Maďarsko získať volebné právo. Proti tomu sa stavali susedné krajiny vrátane Slovenska, kde žijú početné maďarské menšiny.

Rozpočtová rada, ktorej členov Orbánova vláda vymenovala na deväť rokov, dostala právomoc vetovať rozpočtové návrhy vlády, čím môže vyvolať aj predčasné voľby.

Orbánova vláda vymenovala okrem rozpočtovej rady aj mnohých ďalších vysokých úradníkov na deväť alebo 12 rokov. Je medzi nimi generálny prokurátor, ktorý môže jednotlivé prípady ľubovoľne prideľovať jednotlivým súdom. Ústava tiež výrazne oslabuje právomoci ústavného súdu, ktorý sa počas uplynulých 22 rokov etabloval na dôležitú inštanciu demokratickej kontroly. Ústava ďalej vytvára podmienky pre vznik nového úradu pre dohľad nad súdnictvom, ktorého šéfa bude voliť parlament.

Kritici sa obávajú, že "Orbánovi" funkcionári by mohli výrazne obmedziť slobodu rozhodovania budúcej vlády, ktorá by mohla prísť po tej súčasnej.

Nový ústavný zákon o centrálnej banke umožňuje jej fúziu s finančným regulátorom, a to napriek protestom z Európskej únie a Európskej centrálnej banky. Podľa nich je tým ohrozená nezávislosť centrálnej banky. Tretieho viceguvernéra centrálnej banky menuje priamo premiér.

Ďalší ústavný dodatok uvaľuje na opozičných socialistov, ako následníkov bývalej komunistickej strany, zodpovednosť za zločiny komunizmu. Socialistická strana je výslovne označená za "zločineckú organizáciu". Tým jej členom, ktorí boli funkcionári za totalitnej éry, tak hrozí sankcia v podobe zníženia či dokonca zrušenia starobného dôchodku.

Orbánova strana Fidesz (Zväz mladých demokratov) získala vo voľbách v roku 2010 dvojtretinovú väčšinu v parlamente, čo jej umožňuje spoločne s Kresťanskodemokratickou ľudovou stranou (KDNP) presadzovať v parlamente ústavné zmeny.

Ústavné dodatky a zákony vyvolali kritiku nielen maďarskej opozície, ale aj Európskej komisie alebo ministerky zahraničia USA Hillary Clintonovej. Brusel kritizoval predovšetkým ústavné dodatky týkajúce sa ekonomiky vrátane obmedzení nezávislosti centrálnej banky. Clintonová v liste Orbánovi vyjadrila obavy o smerovaní maďarskej demokracie, pričom upozornila na obmedzovanie nezávislosti justície a médií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu