Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Newyorskí podpaľači zaútočili na mešitu a hinduistické centrum

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia)

NEW YORK - Neznámi útočníci napadli v noci na dnešok pomocou zápalných fliaš šiitskú mešitu a hinduistické kultúrne stredisko v New Yorku. V mešite sa v čase útoku modlilo 75 ľudí, uviedla agentúra Reuters. Pri útokoch nebol nikto zranený, polícia po podpaľačoch pátra.

Guvernér štátu New York Andrew Cuomo útoky odsúdil. "Takéto činy proti všetkým hodnotám, ktoré ako Newyorčania a Američania vyznávame," vyhlásil. "Podobné útoky sú proti otvorenej spoločnosti a musíme urobiť všetko pre to, aby sme zaistili, že New York zostane bezpečným a tolerantným miestom pre všetkých," dodal.

Vrchný predstaviteľ mešity, imám Maan Alsahani, vyhlásil, že s podobným útokom sa jeho stredisko ešte nestretlo. "Ani po 11. septembri 2001 nikto nášmu stredisku nič neurobil, nikto na neho nezaútočil," povedal s poukazom na atentáty na New York a Washington, ktoré spáchali moslimskí extrémisti z teroristickej siete Al-Káida.

Okrem útokov na dve modlitebne neznámi podpaľači napadli ešte dva obchody. Podľa denníka The New York Times boli oba obchody prevádzkované moslimami, a polícia preto všetky útoky vyšetruje ako prípady náboženskej neznášanlivosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu