Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Keith Richards z Rolling Stones o Havlovi: Ježiš, to je super chlap!

Stretnutie Václava Havla s členmi skupiny Rolling Stones
Stretnutie Václava Havla s členmi skupiny Rolling Stones (Zdroj: welt.de)

PRAHA - Na prvé stretnutie s Václavom Havlom (†75) nemôže zabudnúť gitarista Rolling Stones Keith Richards (68). Vo svojej autobiografickej knihe "Život" mu venoval jednu stranu, kde popisuje, ako je hrdý na to, že sa s ním mohol stretnúť a ako vtedajší prezident prežíval nasvietenie pražského Hradu, ktoré zaplatili Rolling Stones.

Pražský koncert Rolling Stones v roku 1990 mal príchuť jedinečnej udalosti, zvlášť keď slávnu kapelu presvedčil samotný prezident. Na Strahov sa 18. augusta hrnuli davy, lístky za 250 korún sa predávali aj v maringotkách pri štadióne. Takto na koncert a stretnutie s Václavom Havlom spomína gitarista Keith Richards.

"Na konci turné Steel Wheels sme oslobodili Prahu, alebo nám to tak aspoň pripadalo. Rana Stalinovi do ňufáku. Odohrali sme tam koncert krátko po revolúcii, ktorá ukončila komunistický režim." "Tanks Are Rolling Out​​, Stones Are Rolling In," stálo na plagátoch. Teda "Tanky sa valia preč, kamene sa valia do Prahy"."

"Boli sme radi, že sa toho môžeme zúčastniť. Havel je možno jediná hlava štátu, ktorá predniesla (alebo jej vôbec napadlo predniesť) prejav o tom, akú úlohu zohrala rockandrollová hudba v politických udalostiach, ktoré viedli k revolúciám vo východoeurópskom bloku. Je to taktiež jediný politik, u ktorého som hrdý, že som sa s ním stretol. Milý chlap. Mal obrovský medený ďalekohľad. Keď sa stal prezidentom, nasmeroval ho na väzenskú celu, kde strávil šesť rokov. "A každý deň sa tam pozerám a snažím sa všetko pochopiť," hovoril.

"Nasvietili sme pre neho sídlo hlavy štátu. Oni si to nemohli dovoliť, tak sme poprosili Patricka Woodrofta, nášho osvetlovačského guru, aby to spravil. Patrick mu z toho urobil urobený Tádž Mahal. Dali sme Václavovi malé biele diaľkové ovládanie s vyplazeným jazykom. Obchádzal nasvietený hrad a zrazu sochy ožili. Bol ako decko, stláčal tlačidlá a radostne vykrikoval. Málokedy sa s prezidentom stretnete takto a ešte si pri tom poviete: Ježiš, to je úžasný chlap," pospomínal si Richards.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu