Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Medvedev sa predviedol: Českú stráž pozdravil "Vojaci, nazdar"!

Medvedeva pozdravila čestná stráž Zobraziť galériu (2)
Medvedeva pozdravila čestná stráž (Zdroj: SITA)

PRAHA - Ruský prezident Dmitrij Medvedev prišiel dnes dopoludnia na Pražský hrad, kde ho s oficiálnymi poctami privítal jeho český náprotivok, prezident Václav Klaus. Medvedev tak začal druhý deň svojej návštevy. Očakáva sa, že prezidenti budú hovoriť o tendri na dostavbu jadrovej elektrárne Temelín. Prerokujú aj medzinárodné témy, ako je protiraketový štít USA a NATO. Medvedev zaháji výstavu zo zbierok Kremľa. České a ruské firmy už na Hrade uzavreli niekoľko miliardových zmlúv, okrem iného na stavbu železnice na Urale za 40 miliárd českých korún.

Medvedeva, ktorý sa s Klausom stretol už v stredu po prílete na večeri v Strahovskom kláštore, vítala krátko po 10:00 na prvom nádvorí nastúpená hradná stráž a hudba. Zahrala hymny oboch krajín. Medvedev jednotku pozdravil po česky "Vojaci, nazdar". Čestná stráž vypálila slávnostnú salvu.

Medvedeva a jeho delegáciu, ktorá pricestovala na Pražský hrad v kolóne, čakalo slnečné počasie. Ruského prezidenta sprevádzala manželka Svetlana, ktorej sa venovala česká prvá dáma Lívia Klausová. Po oficiálnom privítaní sa prezidentské páry stretli súkromne v Habsburskom salóniku. Medvedevová zvolila pre túto príležitosť modrú blúzku a sukňu, Klausová bola v bielom.

Medvedev sa predviedol: Českú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Celý areál Pražského hradu je kvôli návšteve ruského štátnika pre turistov uzavretý. Novinári a ďalší ľudia, ktorí mali povolenie na vstup, mierili na ceremoniál už od rána a museli prechádzať prísnou bezpečnostnou prehliadkou.

Návštevu jedného z najmocnejších a najstráženejších politikov sveta prišlo sledovať päťdesiat ruských novinárov. Na hrad ich od rána privážali autobusy, spolu s ďalšími žurnalistami potom na nádvorí čakali na vstup do preplneného tlačového strediska. Celkovo sa na návštevu akreditovalo 200 novinárov.

Popri rokovaniach s Klausom čaká Medvedeva slávnostný obed s delegáciami a potom aj stretnutie s premiérom Petrom Nečasom. Po otvorení výstavy ruský prezidentský pár z Prahy odcestuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu