Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Voľby v Rusku: Hackeri zaútočili na volebných pozorovateľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Predpokladaní hackeri vyradili dnes z činnosti viacero internetových stránok, zverejňujúcich nezávislé informácie o prebiehajúcich ruských parlamentných voľbách.

Podľa správ agentúry DPA prestala v noci nadnes fungovať stránka jedinej nezávislej ruskej skupiny volebných pozorovateľov s názvom Golos. Skupina je sčasti financovaná z príspevkov Európskej komisie.

Cieľom hackerských útokov sa stala aj stránka rozhlasovej stanice Echo Moskvy, kriticky naladenej voči oficiálnej politike Kremľa. Rovnako dopadla ako stránka publicpost.ru, populárny zdroj alternatívneho spravodajstva z celého Ruska.

Medzinárodní pozorovatelia v prvých hodinách po otvorení volebných miestností nehlásili žiadne neregulárnosti a hlasovanie podľa nich prebieha transparentne.

Ruské ministerstvo vnútra naopak zaevidovalo za posledných 24 hodín 216 prípadov porušenia volebnej legislatívy a v troch prípadoch iniciovalo trestné stíhanie, uviedla agentúra RIA Novosti.

Hlasovanie sa už bez incidentov skončilo na polostrove Kamčatka, na Čukotke a ďalších oblastiach ruského Ďalekého východu, kde sa volilo už od soboty večera SEČ. Volená účasť v týchto regiónoch zrejme nepresiahla 50 percent.

Ruskí voliči dnes rozhodujú o budúcom zložení Štátnej dumy, dolnej komory Federálneho zhromaždenia. O hlasy 110 miliónov voličov sa uchádza sedem politických strán.

Jasným favoritom volieb je vládnuca strana Jednotné Rusko, ktorej volebným lídrom je exprezident a súčasný premiér Vladimir Putin. Jej očakávané víťazstvo by malo otvoriť cestu pre návrat Vladimíra Putina na prezidentský post. Je však otázne, či sa strane podarí obhájiť doterajšiu dvojtretinovú ústavnú väčšinu v 450-člennej Štátnej dume.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu